Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Αποκαλύπτεται το βρώμικο παιχνίδι με τα CDS


Την ώρα που βαθαίνει η κρίση χρέους της Ευρώπης, οι τραπεζίτες πιέζουν τους κατόχους ελληνικών ομολόγων να υποστούν μεγάλες απώλειες.
Επικεφαλής των πιέσεων αυτών είναι η γαλλική BNP Paribas, που προσελήφθηκε από την κυβέρνηση της Αθήνας για να πείσει τους διεθνείς επενδυτές να χάσουν το μισό της αξίας των επενδύσεών τους.
Στα χαρτιά, αυτή αναδιάρθρωση  είναι εθελοντική. Οι ομολογιούχοι θα ανταλλάξουν τα παλιά ελληνικά ομόλογα τους στο 50% της αξίας τους, με νέα που θα λήγουν σε 30 χρόνια. Μπορεί να είναι μια οδυνηρή λύση, αλλά θεωρητικά αποτελεί την μόνη επιλογή για να ανταπεξέλθει η Ελλάδα, και να ωφεληθούν άπαντες.
Στο παρασκήνιο όμως, οι αρμόδιοι της BNP Paribas πιέζουν αφόρητα, με επίκεντρο τα παράγωγα.
Οι επενδυτές που έχουν στα χέρια τους ελληνικό χρέος και το έχουν ασφαλίσει, με την μορφή των CDS, απορούν για ποιο λόγο θα πρέπει να συμφωνήσουν στο κούρεμα. Αν η Ελλάδα σταματήσει να πληρώνει, τότε τα CDS θα τους αποζημιώσουν.
Ή διεθνής ένωση ασφαλίστρων International Swaps and Derivatives Association (I.S.D.A. ) συμφωνεί. Εκπροσωπώντας την βιομηχανία του χρήματος που ελέγχεται από τις μεγάλες τράπεζες, λέει πως όποιος δεν θέλει μπορεί να μην συμμετάσχει. Σύμφωνα με τον ιστότοπό της, η ένωση αναφέρει: Αν χαθεί μια πληρωμή, θα ενεργοποιηθούν τα CDS.
Η BNP και ο πελάτης της η Ελλάδα, θέλουν να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους επενδυτές. Όσο πιο πολλοί πειστούν, τόσο περισσότερο το κέρδος για τη χώρα, και τόσο περισσότερη η προμήθεια της τράπεζας.
Εξ ου και η σχεδόν βίαια αντιμετώπιση των επενδυτών από πλευράς της BNP, όπως αναφέρουν κάποιοι από τους επενδυτές, οι οποίοι θέλουν να παραμείνουν ανώνυμοι φοβούμενοι αντίποινα από πλευράς της τράπεζας.
Σε αντίθεση με αυτά που λέει η I.S.D.A., οι τραπεζίτες της BNP Paribas λένε στους επενδυτές πως τα ασφάλιστρά τους δεν θα πληρωθούν, αφού μετά την αναδιάρθρωση μπορεί να αλλάξουν οι όροι του παλιού χρέους. Σε φυσιολογικές συνθήκες, οι επενδυτές δεν θα έδιναν σημασία σε τέτοιους ισχυρισμούς.
Όμως, οι προειδοποιήσεις της BNP Paribas έχουν κάποιο βάρος, επειδή ένας από τους ειδικούς της που εκτοξεύουν τις απειλές αυτές, είναι και η Belle Yang, που είναι και μέλος της αρμόδιας επιτροπής της I.S.D.A, η οποία καθορίζει τι συνιστά πιστωτικό γεγονός για την Ευρώπη!
Πρόκειται δηλαδή για την επιτροπή που μάλλον θα κρίνει ότι η ελληνική συμφωνία δεν συνιστά χρεοκοπία, επειδή το κούρεμα θα είναι εθελοντικό. Έτσι, όσοι επενδυτές βασίζονται στο να εισπράξουν τα ασφάλιστρα ρίσκου, θα την πατήσουν.
Όπως μας ανέφεραν  επενδυτές που ήταν στις συναντήσεις, η Belle Yang παραδέχτηκε ότι είναι μέλος της επιτροπής. Αυτό είναι κάτι το ασυνήθιστο, αφού σε ανάλογες περιπτώσεις τα ονόματα των μελών της επιτροπής αυτής είναι εμπιστευτικά. Η I.S.D.A δεν τα δημοσιοποιεί, και δημοσιοποιεί μόνο τους εργοδότες των μελών, όπως είναι οι Bank of America, BNP Paribas, Goldman Sachs, BlackRock, και η  Pimco.
Σύμφωνα με τους επενδυτές, η παρουσία της Yang στις συναντήσεις προκάλεσε ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων. Η Yang εργάζεται για την BNP, που θα κερδίσει χρήματα από την αναδιάρθρωση. Παράλληλα είναι και μέλος της αρμόδιας επιτροπής της I.S.D.A, που θα αποφασίσει αν θα πληρωθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου. Όταν ένας επενδυτής της το επισήμανε, η απάντηση της Yang ήταν ότι «απλά τους βοηθά να μάθουν το τι μπορεί να στραβώσει». Από την πλευρά της τράπεζας δεν  δόθηκε κάποια εξήγηση.
Σύμφωνα πάντα με τους επενδυτές που παρευρέθηκαν στις συναντήσεις, η Yang τους προειδοποίησε πως ένα πιθανό πρόβλημα θα ήταν αν η Ελλάδα άλλαζε τους όρους των παλιών της ομολόγων. Το 90% αυτών των ομολόγων διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, έτσι θεωρητικά η κυβέρνηση θα μπορούσε να τα αλλάξει ονομαστική αξία π.χ. από το $1 δισ στα $100 εκατομμύρια, αναγκάζοντας τους επενδυτές να παραδώσουν περισσότερα ομόλογα, προκειμένου να εισπράξουν την ασφαλιστική αποζημίωση που δικαιούνται.
Η Yang αρνήθηκε να μας κάνει κάποια δήλωση, αναφέροντας όμως ότι δεν αποτελεί πολιτική της I.S.D.A να συζητά ζητήματα που χειρίζεται η αρμόδια επιτροπή. Πάντως προκαλεί απορία το ότι ένα μέλος αυτής της επιτροπής μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν θα πληρωθούν τα CDS. Ήδη η I.S.D.A δέχεται κριτικές εξαιτίας της αναμενόμενης απόφασής της ότι η ελληνική αναδιάρθρωση είναι εθελοντική.
Η I.S.D.A έχει τεράστια ισχύ στην αγορά των παραγώγων. Από το 2009, απαιτεί όλα τα συμβόλαια που υπογράφονται με τα μέλη της, να υιοθετούν απαρέγκλιτα τις αποφάσεις των επιτροπών της όσον αφορά στα πιστωτικά συμβάντα. Πιο πριν, τα διάφορα μέρη μπορούσαν να πάνε στα δικαστήρια.
Οι επενδυτές πιστεύουν πως η BNP Paribas είτε έχει ως βασικό της κίνητρο τα κέρδη που θα αποκομίσει από την ανταλλαγή ομολόγων, είτε ανησυχεί από την μεγάλη της έκθεση στο ελληνικό χρέος. Απορούν μάλιστα αν η τράπεζα έχει κι αυτή πουλήσει ασφάλιστρα ελληνικού χρέους. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε τη συμφέρει να ξεφορτωθούν κάποιοι αυτά τα ασφάλιστρα, ώστε να της κοστίσει φθηνότερα.
Αν οι επενδυτές θεωρήσουν ότι οι όροι του χρέους μπορούν να αλλάξουν με ένα απλό διάταγμα (fiat), τότε θα αποχωρήσουν από τις αγορές. Μάλιστα, μεγάλο μέρος της αστάθειας των αγορών σήμερα, μπορεί να οφείλεται σε τέτοιου είδους ανησυχίες των επενδυτών.
Επιβεβαιώνεται δηλαδή, ότι τα credit default swaps δεν είναι τελικά ασφάλεια, αλλά ένα εργαλείο με το οποίο οι μεγάλες τράπεζες κερδίζουν. Η μυστικότητα των μελών  των διάφορων επιτροπών της I.S.D.A τροφοδοτεί αυτές τις ανησυχίες. Πρόκειται για επιτροπές που δικάζουν, και που αποφασίζουν ταυτόχρονα.

Πηγή :  http://www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου