Γαλλικό μοντέλο αποκρατικοποιήσεων, αλλαγή του ΕΝΦΙΑ με ΦΜΑΠ, νέες φορολογικές κλίμακες για τα υψηλά κλιμάκια προτείνει η Αθήνα - Νέο ΕΝΦΙΑ, έκτακτη εισφορά, αύξηση σε καύσιμα και ΦΠΑ απαιτούν τα ξένα τεχνικά κλιμάκια
Με εντατικούς πλέον ρυθμούς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προετοιμάζει τις προτάσεις του προς το Brussels Group, με στόχο να τις θέσουν για αξιολόγηση μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάθε άλλο παρά απροετοίμαστος ήταν στην κλειστή συνάντηση των «8» το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης. Κι αυτό διότι ήδη παρουσίασε, σε πρώτο βέβαια επίπεδο, μια δέσμη προτάσεων - μεταρρυθμίσεων ως οδικό χάρτη εξόδου της χώρας από την κρίση, αλλά και υιοθέτησης μέτρων ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού που τόσο φοβάται η Ε.Ε. και να πείσει τους εταίρους να απελευθερώσουν ρευστότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη το οικονομικό επιτελείο καταρτίζει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων η οποία είναι βέβαιο ότι δεν θα είναι η τελική, καθώς θεωρούν αναμενόμενο να ζητήσουν πρόσθετες. Στις συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου φαίνεται ότι καταλήγουν σε:
Με εντατικούς πλέον ρυθμούς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προετοιμάζει τις προτάσεις του προς το Brussels Group, με στόχο να τις θέσουν για αξιολόγηση μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάθε άλλο παρά απροετοίμαστος ήταν στην κλειστή συνάντηση των «8» το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης. Κι αυτό διότι ήδη παρουσίασε, σε πρώτο βέβαια επίπεδο, μια δέσμη προτάσεων - μεταρρυθμίσεων ως οδικό χάρτη εξόδου της χώρας από την κρίση, αλλά και υιοθέτησης μέτρων ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού που τόσο φοβάται η Ε.Ε. και να πείσει τους εταίρους να απελευθερώσουν ρευστότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη το οικονομικό επιτελείο καταρτίζει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων η οποία είναι βέβαιο ότι δεν θα είναι η τελική, καθώς θεωρούν αναμενόμενο να ζητήσουν πρόσθετες. Στις συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου φαίνεται ότι καταλήγουν σε:
■ Ιδιωτικοποιήσεις αλά ΟΛΠ και παροχή πλειοψηφίας υπό όρους
Αποδέχονται τις ιδιωτικοποιήσεις με την εφαρμογή του μοντέλου του ΟΛΠ. Δηλαδή το Δημόσιο να κατέχει το 51% έναντι του 49% των ιδιωτών, αλλά τους δίνει το management, με option αύξησης της θέσης των ιδιωτών, με μεγαλύτερα όμως χρηματικά τιμήματα. Παράλληλα, για να συναινέσει η κυβέρνηση σε αυτές τις αυξήσεις μεριδίων, αυτές θα πρέπει να υλοποιούνται εκ μέρους όσων θέλουν να επενδύσουν σε άνοιγμα θέσεων εργασίας και παροχή κοινωνικού μερίσματος με δράσεις εταιρικής ευθύνης.
Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον της Γερμανίας να μην υπάρξει αλλαγή του στάτους σε ήδη προχωρημένες αποκρατικοποιήσεις, όπως αυτή των 14 περιφερειακών αεροδρομίων (πλειοδότης η γερμανική Fraport), αλλά και σε άλλες ώριμες επενδύσεις όπως το Ελληνικό μάλλον βρίσκουν θετικό έδαφος και θα συμπεριληφθούν στη λίστα των μεταρρυθμίσεων.
■ Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ αλλά και διεύρυνση του ΦΜΑΠ
Μπορεί μεν ο ΕΝΦΙΑ να οδεύει προς κατάργηση, σύμφωνα και με τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα μελετάται ο νέος Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας σε διευρυμένη βάση. Συγκεκριμένα, στις προτάσεις που κερδίζουν έδαφος είναι να υπάρξει πλήρης απαλλαγή από τον νέο φόρο των φτωχών εισοδηματικά στρωμάτων (βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, ενώ συζητιέται το όριο απαλλαγής που θα τεθεί κοντά στις 100.000 ευρώ αντικειμενική αξία κατοικίας).
Ταυτόχρονα όμως ανοίγει η προοπτική διεύρυνσης όσων θα υποχρεωθούν να ξαναπληρώσουν φόρο ακινήτων και σε ένα μέρος της μεσαίας τάξης που αρχικά φαινόταν πως δεν θα φορολογούνταν. Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικοί κύκλοι διαμηνύουν πως το σχέδιο θα έχει σαφείς ελαφρύνσεις συγκριτικά με τον ΕΝΦΙΑ, οι «έχοντες» όμως θα κληθούν να πληρώσουν τη μερίδα του λέοντος, ενώ οι χαμηλές εισοδηματικές ομάδες θα απαλλαγούν πλήρως. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα δεσμευτεί ότι θα φορολογήσει τις περιπτώσεις αφορολόγητων κατοικιών μέσω offshore σχημάτων. Βάσει των παραπάνω ρυθμίσεων, η κυβέρνηση προσδοκά για το 2015 έσοδα της τάξης των 2 δισ. ευρώ περίπου από 1,2 δισ. ευρώ που είχαν αρχικά ανακοινωθεί για τον ΦΜΑΠ. Πέρυσι εισπράχθηκαν 2,6 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ.
■ Συμπληρωματικές δηλώσεις σε βάθος 5ετίας με φόρο 15%
Ως σημαντική πηγή άντλησης δημοσίων εσόδων θεωρεί η κυβέρνηση μια ρύθμιση για συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις, με φόρο 15% περίπου, για αδήλωτα εισοδήματα της τελευταίας τριετίας ή και πενταετίας.
Η εκτίμηση πως οι μείζονες υποθέσεις των λιστών Λιχτενστάιν, Λαγκάρντ αλλά και των εμβασμάτων στο εξωτερικό κρύβουν σημαντικά αφορολόγητα ποσά, συν το γεγονός πως ήδη οι πιέσεις που ασκούνται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς δείχνουν μια τάση διάθεσης πολλών να πληρώσουν για να τύχουν ασυλίας, κάνει την κυβέρνηση να αισιοδοξεί πως θα συγκεντρωθούν σημαντικά έσοδα. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ.
■ 600 εκατ. ευρώ από εισπράξεις προστίμων και κατασχέσεων από Proton, Energa, μίζες εξοπλιστικών
Εξακόσια εκατ. ευρώ υπολογίζει το οικονομικό επιτελείο πως μπορεί να συγκεντρωθούν άμεσα από κατασχέσεις για υποθέσεις μιζών και σκανδάλων όπως τα εξοπλιστικά (π.χ. υπόθεση Κάντα).
Μόνο από αυτές τις υποθέσεις, που για δικονομικούς λόγους δεν έχει γίνει αποδέσμευση των ποσών προς το Ελληνικό Δημόσιο, το κράτος προσδοκά έσοδα 400 εκατ. ευρώ. Με έναν νόμο fast track άμεσης είσπραξης προστίμων και χρημάτων από μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς που κολλάνε στη γραφειοκρατία αναμένεται να δώσει λύση. Και θα περιλάβει όλες τις επίμαχες υποθέσεις των τελευταίων ετών, όπως αυτές των Energa, Hellas Power του διδύμου Φλώρου - Μηλιώνη, που υπεξαίρεσαν τεράστια ποσά (μόνο από αυτές τις υποθέσεις υπολογίζονται γύρω στα 100 εκατ. ευρώ), ενώ πολλά εκατομμύρια θα εισπραχθούν και από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη του σκανδάλου της Proton Bank.
■ Αλλαγές στον τρόπο πληρωμής ΦΠΑ και ανατροπές στις φοροελαφρύνσεις
Ηδη τα ελληνικά τεχνικά κλιμάκια φέρονται να επεξεργάζονται την είσπραξη του ΦΠΑ από το Δημόσιο τη στιγμή που καταβάλλεται, μέσω τραπέζης, από τις επιχειρήσεις και να προωθηθεί η ρύθμιση για τους part timers εφοριακούς ελεγκτές. Παράλληλα θα επανεξεταστούν οι φοροαπαλλαγές αλλά και η δημιουργία νέας φορολογικής κλίμακας, πιθανότατα με επιβάρυνση στα μεσαία και υψηλά κλιμάκια εισοδήματος (με στόχευση στους «υψηλόμισθους» των 2.000-2.500 ευρώ τον μήνα).
■ Η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια θα ξαναρυθμιστεί
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση φαίνεται να δεσμεύεται και σε άλλες δυσάρεστες εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα προχωρήσει άμεσα η πολυαναμενόμενη οριστική ρύθμιση των κόκκινων δανείων, αν και όπως διαμηνύουν από το υπουργείο Οικονομίας «θα υπάρξει διαβούλευση».
Είναι γνωστό πως οι εταίροι διαφωνούν με αυτή την πολιτική και η κυβέρνηση δείχνει να υπαναχωρεί, τουλάχιστον προς το παρόν.
Ταυτόχρονα, σε συνεννόηση με τον ΟΟΣΑ και μετά τις συναντήσεις προσωπικά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Ανχελ Γκουρία, θα δημιουργηθεί η «νέα εργαλειοθήκη» που θα βοηθήσει την κυβέρνηση να κάνει τομές στο κράτος. Αν και ξεκαθαρίζεται από την κυβέρνηση σε κάθε τόνο πως «η νέα εργαλειοθήκη ουδεμία σχέση θα έχει με την παλιά», η στόχευση των εταίρων είναι το ξεκάθαρο άνοιγμα μιας σειράς αγορών προς διεθνείς ομίλους, το σπάσιμο των εγχώριων καρτέλ (ιδιαίτερα στις κατασκευές και τα δημόσια έργα), ενώ παρεμβάσεις θα γίνουν και σε επίπεδο συμμετοχής των ξένων ομίλων με ίσους όρους (όπως προβλέπεται και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία) στις κρατικές προμήθειες. Για τον λόγο αυτό θα υπάρξει παράταση του ισχύοντος νόμου περί κρατικών προμηθειών (σε γενικές γραμμές, θεωρείται ικανοποιητικός, αν και θα υπάρξουν τροποποιήσεις το φθινόπωρο), αλλά και ισχυροποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία θα παρεμβαίνει σε περιπτώσεις αποκλεισμών. Μεγάλο βάρος ρίχνει η κυβέρνηση και στον νόμο για τις λεγόμενες ενδοομιλικές πωλήσεις, από τον οποίο προσδοκά έσοδα, αν και -βάσει πληροφοριών- θα διερευνηθεί το κατά πόσο θα πρέπει να υπάρξει διαδικασία επίσπευσης των δικονομικών διεργασιών στο πρότυπο των υποθέσεων διαφθοράς που αναφέραμε παραπάνω. Ως προς το θέμα του ανοίγματος κλειστών επαγγελμάτων, αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες διαμηνύουν πως δεν θα υπάρξουν ανατροπές και πως δεν έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο από τους εταίρους στον Ελληνα πρωθυπουργό.
■ Επιστροφές ΕΣΠΑ και έλεγχοι του OLAF
Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει εγγυηθεί ταχύτερη απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-2020, διάχυση πόρων με λιγότερη γραφειοκρατία προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά ταυτόχρονα με καλύτερους ελέγχους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Κατά της Απάτης, τον περίφημο OLAF. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές μας, ήδη έχουν διαπιστωθεί μεγάλες παραβάσεις από τους ξένους τεχνοκράτες που εδώ κι έναν χρόνο βρίσκονται στη χώρα μας, ενώ η κυβέρνηση έχει συναινέσει ακόμα και στην επιστροφή ποσών στην Ε.Ε. σε περιπτώσεις όπου στοιχειοθετηθούν παρατυπίες.
■ Και plan B με οριζόντιο φόρo
Βέβαια, στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά πως μπορεί η λίστα των παραπάνω μεταρρυθμίσεων και μέτρων να μη γίνει δεκτή ως έχει από τους εταίρους καθώς πάντα σε μια διαπραγμάτευση ζητούνται όσο το δυνατό περισσότερα και πιο κοστολογημένα ανταλλάγματα. Για τον λόγο αυτό στο πρωθυπουργικό συρτάρι βρίσκεται κι ένα ακόμα σχέδιο. Ηδη εδώ και μέρες στο υπουργείο Οικονομικών αναζητείται ένας άλλος, οριζόντιος φόρος που όμως δεν θα θίγει τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Μια πρώτη σκέψη που κερδίζει έδαφος είναι η επιβολή φόρου σε τραπεζικές συναλλαγές πάνω όμως από ένα συγκεκριμένο ποσό. Ωστόσο κάτι τέτοιο ακόμα δεν έχει αποφασιστεί καθώς αναζητούνται λύσεις και σε άλλα πεδία.
Τι ζητούν τα ξένα τεχνικά κλιμάκια
Ενώ τα ελληνικά τεχνικά κλιμάκια παρουσιάζουν τα δικά τους σχέδια, οι ξένοι τεχνοκράτες κινούνται στη λογική των παλαιών μνημονίων, ειδικά στις «ουρές» της τελευταίας αξιολόγησης. Οπως τονίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η συνισταμένη αυτών μπορεί να αποτελέσει κοινό τόπο για συμφωνία (ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο, αλλά πάντως πριν από το επόμενο Eurogroup). Σε όποιο πεδίο επίσης ανακύψουν προβλήματα μεταξύ των δύο πλευρών (π.χ. μειώσεις σε συντάξεις) θα υπάρξει τον Ιούνιο συνολική διαπραγμάτευση μετά και την πρώτη αποτίμηση του ελληνικού προγράμματος. Ειδικότερα, οι ξένοι ζητούν:
■ Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και ολική ή μερική κατάργηση εξαιρέσεων
1. Να μπει κανονικός ΕΝΦΙΑ σε νομικά πρόσωπα που έχουν γραφεία, με τον ίδιο τρόπο που τον πληρώνουν τα φυσικά πρόσωπα (δηλαδή οι δικηγορικές εταιρείες στο Κολωνάκι που χρησιμοποιούν γραφεία 2.000 τ.μ. να πληρώνουν όσα και ο δικηγόρος που έχει εκεί γραφείο 50 τ.μ.).
2. Να μπει ένας μικρός ΕΝΦΙΑ σε ξενοδοχεία που σήμερα απαλλάσσονται.
3. Αν μειωθούν οι αντικειμενικές τιμές, να αυξηθούν οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ για ισοδύναμο εισπρακτικό αποτέλεσμα.
■ Μέτρα άμεσης απόδοσης για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014 και των αρχών του 2015
1. Νέα έκτακτη εισφορά ή αύξηση εκείνης που μείωσε ο Σαμαράς, έκτακτος φόρος σε τσιγάρα, ποτά κ.λπ.
2. Αύξηση ξανά στον ΕΦΚ καυσίμων.
Και στα δύο αυτά η Αθήνα θα απαντήσει ότι με κάθε αύξηση φόρου αυξάνεται και το λαθρεμπόριο και χάνονται έσοδα.
3. Ενιαίο μισθολόγιο παντού, ψαλίδι σε υψηλούς μισθούς ή κατάργηση ΔΙΒΕΕΤ και άλλων επιδομάτων.
■ Μόνιμα μέτρα που θα αποδώσουν οπισθοβαρώς αργότερα μέσα στον χρόνο.
1. Αύξηση ΦΠΑ ή κατάργηση μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά ή ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 19%-21% με διατήρηση ενός μειωμένου ΦΠΑ 6,5% για βασικά είδη διαβίωσης (φάρμακα, τρόφιμα κ.λπ.).
2. Κατάργηση φοροαπαλλαγών.
Την ίδια στιγμή οι ξένοι τεχνοκράτες κοιτάζουν και τις «ουρές» της προηγούμενης λίστας μεταρρυθμίσεων, όπως η κατάρτιση οργανικού νόμου για τον Προϋπολογισμό (πρόκειται για θεσμικό μέτρο που εγγυάται σταθερό έλεγχο και ομαλή εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού στη χώρα μας), η δημιουργία Δημοσιονομικού Συμβουλίου (θεσμικό μέτρο που προβλέπεται στο μνημόνιο αλλά δεν εφαρμόστηκε), αλλά και οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, τις οποίες όμως ξεκάθαρα απορρίπτει η Αθήνα.
ΤΙ ΔΙΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ
■ Αποκρατικοποιήσεις ως 49% με management σε ιδιώτες και option αύξησης του ποσοστού υπό όρους.
■ Αλλαγή του ΕΝΦΙΑ με ΦΜΑΠ διευρυμένης βάσης
και απαλλαγή των φτωχών.
■ Συμπληρωματικές δηλώσεις
για αδήλωτα εισοδήματα 5ετίας
και φόρο 15%.
■ Αμεσες εισπράξεις προστίμων
και κατασχέσεων 600 εκατ. ευρώ από Λαυρεντιάδη, Μηλιώνη,
Φλώρο και μίζες εξοπλιστικών.
■ Ανοιγμα κρατικών προμηθειών
σε πολυεθνικές της Ε.Ε.
■ Φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές.
■ Αμεση είσπραξη του ΦΠΑ
μέσω τραπεζών.
■ Νέες φορολογικές κλίμακες
για τα «υψηλά» εισοδήματα.
■ Και plan B με κάποιον
οριζόντιο φόρο.
■ Αποκρατικοποιήσεις ως 49% με management σε ιδιώτες και option αύξησης του ποσοστού υπό όρους.
■ Αλλαγή του ΕΝΦΙΑ με ΦΜΑΠ διευρυμένης βάσης
και απαλλαγή των φτωχών.
■ Συμπληρωματικές δηλώσεις
για αδήλωτα εισοδήματα 5ετίας
και φόρο 15%.
■ Αμεσες εισπράξεις προστίμων
και κατασχέσεων 600 εκατ. ευρώ από Λαυρεντιάδη, Μηλιώνη,
Φλώρο και μίζες εξοπλιστικών.
■ Ανοιγμα κρατικών προμηθειών
σε πολυεθνικές της Ε.Ε.
■ Φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές.
■ Αμεση είσπραξη του ΦΠΑ
μέσω τραπεζών.
■ Νέες φορολογικές κλίμακες
για τα «υψηλά» εισοδήματα.
■ Και plan B με κάποιον
οριζόντιο φόρο.
ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΑΥΤΟΙ
■ Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και ολική ή μερική κατάργηση των εξαιρέσεων.
■ Νέα έκτακτη εισφορά ή αύξηση εκείνης που μείωσε ο Σαμαράς.
■ Εκτακτος φόρος
σε ποτά και τσιγάρα.
■ Αύξηση ξανά στον ΕΦΚ καυσίμων.
■ Ενιαίο μισθολόγιο παντού
και ψαλίδι σε υψηλούς μισθούς.
■ Κατάργηση ΔΙΒΕΕΤ και επιδομάτων.
■ Αύξηση ΦΠΑ ή κατάργηση μειωμένου ΦΠΑ.
■ Κατάργηση όλων
των φοροαπαλλαγών.
■ Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και ολική ή μερική κατάργηση των εξαιρέσεων.
■ Νέα έκτακτη εισφορά ή αύξηση εκείνης που μείωσε ο Σαμαράς.
■ Εκτακτος φόρος
σε ποτά και τσιγάρα.
■ Αύξηση ξανά στον ΕΦΚ καυσίμων.
■ Ενιαίο μισθολόγιο παντού
και ψαλίδι σε υψηλούς μισθούς.
■ Κατάργηση ΔΙΒΕΕΤ και επιδομάτων.
■ Αύξηση ΦΠΑ ή κατάργηση μειωμένου ΦΠΑ.
■ Κατάργηση όλων
των φοροαπαλλαγών.
Πηγή : protothema
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου