Ο ασθενής «Κέλτικος Τίγρης» φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε Σίλικον Βάλεϊ της Ευρώπης.
Μπορεί πολλά διεθνή να την αποκαλούν «Νέα Ελλάδα», λόγω της κακής οικονομικής της κατάστασης, αλλά η Ιρλανδία προσπαθεί να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία τεχνολογικής ανάπτυξης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian.
Παρά τις σκληρότερες περικοπές της ιρλανδικής ιστορίας στο δημόσιο τομέα, η κυβέρνηση αφιέρωσε μεγάλο τμήμα του προϋπολογισμού σε φορείς ανάπτυξης. Η Enterprise Ireland, η κυβερνητική υπηρεσία η οποία επένδυσε 343 εκατομμύρια ευρώ σε επιχειρηματικά ξεκινήματα και την εμπορευματοποίηση της έρευνας το 2009, θα αποκαλύψει το Δεκέμβρη ένα τριετές σχέδιο ανάπτυξης στο οποίο εξέχουσα θέση κατέχει η προσέλκυση επιχειρηματιών από το εξωτερικό. Μέχρι το 2013, η υπηρεσία θέλει να φέρει το 10% των εταιρειών με τις οποίες συνεργάζεται στην Ιρλανδία, «δελεάζοντάς» τις με ένα συνδυασμό χρηματοδότησης, πρακτικής συνδρομής και πρόσβασης σε ένα διεθνές επιχειρηματικό δίκτυο.
«Ποτέ δεν θα έπρεπε να αφήνουμε μία 'καλή ύφεση' να πάει χαμένη» είπε σχετικά ο Τομ Κιούζακ, στέλεχος της Enterprise Ireland επιφορτισμένο με την προώθηση της επιχειρηματικότητας και τα ξεκινήματα νέων επιχειρήσεων σε τηλεπικοινωνίες και new media. «Υπάρχουν ευκαιρίες μεταξύ των δυσκολιών. Η διαθεσιμότητα πόρων, τα κόστη για τη διατήρηση περιουσίας και εργαζομένων έχουν σημειώσει πτώση, και είναι πολλοί αυτοί που θεωρούν πως τώρα είναι η ώρα για να 'βάλουν μπροστά' την ιδέα που πάντα είχαν. Η πρόκληση βρίσκεται στο να βρεθεί το αρχικό κεφάλαιο για να ξεκινήσει το εγχείρημα» συμπλήρωσε.
Η Enterprise Ireland επίσης σχεδιάζει τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου για την υποστήριξη εταιρειών και επιχειρήσεων που βρίσκονται ακόμα στα πρώιμα στάδια της λειτουργίας τους. Θα αποδίδονται «βραβεία» σε επιτυχημένα ξεκινήματα από ένα κεφάλαιο δύο εκατομμυρίων ευρώ, με την «κριτική επιτροπή» να αποτελείται από έμπειρους επιχειρηματίες όπως ο Ρέι Νόλαν, ο οποίος πρόσφατα πούλησε το HostelWorld.com αντί 500 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Κιούζακ, απαντώντας σε επικριτές, οι οποίοι υπενθυμίζουν τις δραστικές περικοπές στο δημόσιο, αναφέρει ότι το μέλλον της χώρας βρίσκεται στις εξαγωγές: «Το μέλλον βρίσκεται στις εξαγωγές από εγχώριες εταιρείες, οπότε είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να επενδύουμε ενεργά σε διαδικτυακές εταιρείες. Οι χώροι του Ίντερνετ και των παιχνιδιών σημειώνουν μεγάλη ανάπτυξη και είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τη δυναμική αυτή».
Επίσης, σχολιάζοντας το ερώτημα κατά πόσον μία βοήθεια τόσο μεγάλης έκτασης από την κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει την εικόνα της αγοράς σε βάρος εταιρειών που τα έχουν καταφέρει εξαρχής από μόνες τους, ο Κιούζακ παραδέχτηκε πως είναι πολλές οι επιχειρήσεις που δεν θα τα καταφέρουν χωρίς βοήθεια.
«Είναι αλήθεια πως κάποιες από αυτές θα τα καταφέρουν βασιζόμενες σε δικά τους δίκτυα, αλλά είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να κάνουν κάτι και δεν έχουν τέτοιες δυνατότητες…κατά κάποιον τρόπο είναι ένα όχι και τόσο δίκαιο πλεονέκτημα, αλλά πρέπει να παίξουμε με αυτούς τους κανόνες. Και χρειάζονται [οι εταιρείες] περισσότερη κάλυψη από ό,τι μία βρετανική εταιρεία, καθώς η εσωτερική αγορά είναι κορεσμένη, οπότε πρέπει να μιλάμε για ανάπτυξη της δραστηριότητας εκτός των συνόρων».
Η Ιρλανδία έχει ήδη «χρησιμοποιήσει» έναν πολύ χαμηλό εταιρικό φόρο της τάξης του 12,5% για να προσελκύσει μία σειρά εντυπωσιακών ονομάτων πολυεθνικών, όπως η Google, η Microsoft, η Apple, η Facebook, η Intel, η HP και η Dell. Παρά τις πιέσεις από την Ε.Ε., η Ιρλανδία έχει δηλώσει κατηγορηματικά πως η χαμηλή φορολογία- την οποία η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως «η ακρογωνιαία λίθος της φιλοεπιχειρηματικής μας οικονομίας» - θα παραμείνει, και μαζί της το αμφιλεγόμενο μέτρο Double Irish, το οποίο, σε συνδυασμό με άλλες διαδικασίες, επιτρέπει σε πολυεθνικές να μειώσουν τον φόρο τους στο 2,4%.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Guardian