Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Έκαναν το δέρμα, αίμα!

Νέους δρόμους στις μεταγγίσεις αίματος άνοιξαν επιστήμονες στον Καναδά που κατάφεραν να μετατρέψουν δερματικά κύτταρα σε αιμοποιητικά που παράγουν αίμα. Εφαρμογή από το 2012.

Με ένα μικρό δείγμα από κύτταρα του δέρματος θα μπορούν από εδώ και στο εξής να κάνουν τις μεταγγίσεις αίματος οι ασθενείς, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε πανεπιστήμιο του Καναδά.
Οι  ερευνητές κατάφεραν να μετατρέψουν τα δερματικά κύτταρα σε κύτταρα αίματος, μια προσέγγιση που αφενός επιταχύνει τη διαδικασία μεταγγίσεων αίματος, αφετέρου αυξάνει την ασφάλεια της.
Τα εμβρυακά βλαστοκύτταρα συχνά αναπτύσσονται εκτός ελέγχου και σχηματίζουν όγκους. Επιπλέον, τα ερυθρά αιμοσφαίρια που προέρχονται από εμβρυακά βλαστοκύτταρα παράγουν την εμβρυακή μορφή της αιμοσφαιρίνης και όχι την αιμοσφαιρίνη που χρησιμοποιούν οι ενήλικες.

Σε πρώτη φάση, οι ερευνητές συνέλεξαν από αρκετούς εθελοντές κύτταρα του δέρματος που ονομάζονται ινοβλάστες. Οι ινοβλάστες μολύνθηκαν στη συνέχεια εσκεμμένα με έναν ιό που εισήγαγε στα κύτταρα το γονίδιο OCT, ένα από τα γονίδια που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία των λεγόμενων τεχνητών βλαστοκυττάρων.
Μετά την εισαγωγή του γονιδίου, τα κύτταρα καλλιεργήθηκαν μέσα σε ένα μείγμα από κυτοκίνες, ουσίες του ανοσοποιητικού συστήματος, και έδωσαν τελικά πρόδρομα αιμοποιητικά κύτταρα, από τα οποία παράγεται το αίμα.
Τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια που παρήχθησαν από τα πρόδρομα αυτά κύτταρα λειτουργούν όπως τα κανονικά, έδειξαν οι εργαστηριακές αναλύσεις.
Το μόνο μειονέκτημα της μεθόδου είναι ότι δεν δίνει τόσο μεγάλες ποσότητες κυττάρων, όσο οι τεχνικές που περιλαμβάνουν τη χρήση εμβρυακών κυττάρων.
Ακόμα κι αυτό το εμπόδιο όμως δεν είναι σημαντικό, καθώς για την παραγωγή του αίματος που θα απαιτούσε μια μετάγγιση χρειάζεται ένα δείγμα δέρματος διαστάσεων τρία επί τέσσερα εκατοστά.

http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου