Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Διαμαρτυρία ενάντια στη μεταφορά πυρηνικών αποβλήτων στη Γερμανία!

Σε μία πρωτοφανή σε μέγεθος διαμαρτυρία ενάντια στη μεταφορά πυρηνικών αποβλήτων, ακτιβιστές της Greenpeace εμποδίζουν τη διέλευση του πιο ραδιενεργού τρένου στην ιστορία!
Οι 123 τόνοι πυρηνικών αποβλήτων που μεταφέρονται μέσω τρένου από μονάδα επεξεργασίας της Γαλλίας στη Γερμανία, έχουν ξεσηκώσει χιλιάδες πολίτες που αντιδρούν δυναμικά. Κεντρικός αποδέκτης των διαμαρτυριών είναι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άντζελα Μέρκελ η οποία, ενάντια στη θέληση της πλειοψηφίας του γερμανικού λαού, παρέτεινε πρόσφατα το χρονοδιάγραμμα της οριστικής απόσυρσης των πυρηνικών μονάδων της χώρας κατά 12 έτη. 

Εκατοντάδες ακτιβιστές της Greenpeace διαμαρτυρήθηκαν με ειρηνικό τρόπο δένοντας τους εαυτούς τους στις ράγες του τρένου με σκοπό να εμποδίσουν τη διέλευση του τρένου και του εξαιρετικά επικίνδυνου φορτίου του. Υπάρχουν μάλιστα σοβαρές ενδείξεις ότι σημαντικές ποσότητες ραδιενέργειας διαρρέουν από το τρένο χωρίς οι αρμόδιες αρχές να έχουν προειδοποιήσει τους πολίτες. Ακτιβιστές της Greenpeace προσπάθησαν να μετρήσουν τη ραδιενέργεια αλλά εμποδίστηκαν από τις γερμανικές αστυνομικές δυνάμεις. Τα πρώτα στοιχεία ωστόσο δείχνουν αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας σε αποστάσεις κοντά στο τρένο! Είναι χαρακτηριστικό ότι μία ώρα παραμονής κοντά στο τρένο ισοδυναμεί με την μέγιστη επιτρεπόμενη δόση ακτινοβολίας ενός έτους.

Την ίδια ώρα ο Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς
Greenpeace Κούμι Ναϊντού μιλούσε στους περίπου 50 χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν την Κυριακή το απόγευμα στο Ντάνεμπεργκ της Γερμανίας για να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

Τα 14 βαγόνια μεταφέρουν πυρηνικά απόβλητα, γερμανικής προέλευσης, τα οποία αφού επεξεργάστηκαν σε ειδική μονάδα στη Γαλλία επιστρέφουν για την αποθήκευσή τους στη μικρή πόλη Γκορλέμπεν της βόρειας Γερμανίας. Τα πυρηνικά απόβλητα παραμένουν ραδιενεργά για δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια και καμία τεχνολογία ή μέθοδος αποθήκευσης δε μπορεί να διασφαλίσει την ασφαλή και διαρκή απομόνωσή τους από το περιβάλλον. Επιπλέον, το Γκερλέμπεν είναι ακατάλληλο μέρος έστω και για προσωρινή αποθήκευση ραδιενεργού υλικού, εξαιτίας της ακαταλληλότητας του εδάφους, ενώ η επιλογή του έγινε καθαρά για πολιτικούς λόγους. Οι γερμανικές αρχές οφείλουν να κατευθύνουν τα πυρηνικά απόβλητα για προσωρινή αποθήκευση σε σε εν ενεργεία πυρηνικούς σταθμούς.

http://www.greenpeace.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου