Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

ΗΠΑ: Ευθύνες σε BP, Halliburton για την πετρελαιοκηλίδα στο Μεξικό.

Οι επιχειρήσεις κι οι όμιλοι, με ευθύνη των οποίων έγινε η τεράστια πετρελαιοκηλίδα στη θάλασσα του Κόλπου του Μεξικού, η «Halliburton», η «Transocean» κι ο όμιλος «BP», «πρέπει να μεταρρυθμιστούν άρδην», ανακοινώθηκε από τον ολιγομελή επιτροπή που διερευνά αυτό το θέμα στην Ουάσινγκτον.

Ο αντιπρόεδρος της επταμελούς επιτροπής, διορισμένης από την κυβέρνηση Ομπάμα, ο κ. Ουΐλιαμ Ρέϊλι, αποφάνθηκε ότι τα φρέατα άντλησης του πετρελαίου γιά την πλωτή εξέδρα «κατασκευάστηκαν γρήγορα και πρόχειρα».
«Τί κίνητρο είχαν αυτοί οι άνθρωποι και δεν περίμεναν καν να παραλάβουν καλό 'οπλισμένο' σκυρόδεμα;» διερωτήθηκε ο Ρέϊλι.
Η επιτροπή, η οποία αργότερα σήμερα θα παραδώσει ένα προκαταρκτικό πόρισμα των εργασιών της, ήδη έχει επισημάνει ότι το 'οπλισμένο' σκυρόδεμα, που χρησιμοποιήθηκε από την «Halliburton», «δεν ήταν καλής ποιότητας» κι ευθέως «είναι υπόλογο γιά την καταστροφή της 20ης Απριλίου» στην πλωτή εξέδρα. «Δεν είχαν τον πολιτισμό της ασφάλειας οι επιχειρηματίες, το λέω επειδή αυτά έρχονται μόνον 'άνωθεν», υπογράμμισε ο Ρέϊλι.

Τελικά, προκλήθηκε έκρηξη στην πλωτή εξέδρα «Deepwater Horizon», που κόστισε τη ζωή σε 11 ανθρώπους αλλά και προκάλεσε τη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην αμερικανική ιστορία.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου