Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κάνουν καλύτερο προγραμματισμό για την αύξηση της μετανάστευσης λόγω της κλιματικής αλλαγής, τόνισαν την Πέμπτη εμπειρογνώμονες, επικαλούμενοι στοιχεία που ισχυρίζονται ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι φυσικές καταστροφές εκτοπίζουν πολλούς περισσότερους ανθρώπους από τα σπίτια τους από ό, τι κάνουν οι πόλεμοι.
Οι προβλέψεις κορυφαίων επιστημόνων λένε ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, οι καύσωνες, οι πλημμύρες και οι ξηρασίες που συνδέονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πιθανό να υποχρεώσουν εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις χώρες τους, με κάποιους μάλιστα να μην είναι ποτέ σε θέση να επιστρέψουν.
Το θέμα είναι ιδιαίτερα πολιτικά ευαίσθητο σε μια εποχή που η οικονομική λιτότητα ασκεί πίεση στην «γενναιοδωρία» των χωρών υποδοχής και τα αντιμεταναστευτικά συναισθήματα αυξάνονται σε πολλές χώρες, κυρίως στην Ευρώπη.
«Οι φυσικές καταστροφές εκτοπίζουν 3 έως 10 φορές περισσότερους ανθρώπους από όλες τις συγκρούσεις και τους πολέμους στον κόσμο μαζί», δήλωσε ο Jan Egeland, επικεφαλής του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι 22 εκ άτομα εκτοπίστηκαν το 2013 λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο συνολικός αριθμός των εκτοπισμένων ήταν μόνο περίπου 10 εκατομμύρια. Ακραία γεγονότα περιλαμβάνουν επίσης τους σεισμούς και τα τσουνάμι, που δεν σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες.
Απαιτείται κυβερνητική δράση
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Chaloka Beyani, τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει άμεσα να λάβουν δράση.
«Δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι να βυθιστεί ένα νησί ίσως σε 50 χρόνια από τώρα και να εξαφανιστεί ένας ολόκληρος πληθυσμός», δήλωσε ο Beyani.
Η αλλαγή του κλίματος πρόσθεσε, στερεί από τους ανθρώπους τρόφιμα και νερό. «Η πρόσβαση σε πόρους, περιορίζεται από κλιματικούς παράγοντες, και γεννά σύγκρουση», είπε.
EurActiv σε συνεργασία με Guardian
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου