Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Ελληνικές υπερ-τρoφές, καλές για την υγεία και την Ελλάδα



Σε δημοσίευμα του Greek Reporter διαβάζουμε για το βιβλίο δύο κλινικών διαιτολόγων, της Αστερίας Σταματάκη και του Κωνσταντίνου  Ξένου που εκθέτουν τις καταπληκτικές ιδιότητες μιας σειράς ελληνικών υπέρ-τροφών, που παρά της θαυματουργά τους οφέλη δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό.
Παραθέτουμε εδώ τις κυριότερες από αυτές, προς ενημέρωση του κοινού, με μια σύντομη περιγραφή των φαρμακευτικών και θρεπτικών τους ιδιοτήτων.
Κρόκος Κοζάνης: To γνωστό Σαφράν , κοστίζει το βάρος του σε χρυσό στις διεθνείς αγορές, έχει φαρμακευτικές ιδιότητες που προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις, το Alzheimer, βοηθάει στον έλεγχο του βάρους και είναι επίσης ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό.
Αυγοτάραχο Μεσολογγίου:  Περιλαμβάνει πολύτιμα οξέα Ωμέγα 3 που ενισχύουν την λειτουργία του εγκεφάλου, προλαμβάνουν τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις, και ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Κάπαρη: Πλούσια και αντιοξειδωτικά και με ελάχιστες θερμίδες.
Θυμαρίσιο μέλι: Έχει αντί-μικροβιακέςιδιότητες και προλαμβάνει τον καρκίνο
Σταφίδα ΚορίνθουΠροστατεύειαπότονκαρκίνο, τηναρτηριακήποίηση, καιτονδιαβήτη.
Αμύγδαλα: πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, Βιταμίνη Ε και Β2, κάλσιο, μαγνήσιο, φώσφορο, και που βοηθούν στην θωράκιση του οργανισμού από τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις.
Φιστίκια Αιγίνης: Πλούσια σε Βιταμίνες Β και Β1, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ωφέλιμα λύπη και αντιοξειδωτικά, μειώνουν τα τριγλυκερίδια, βελτιώνουν τα επίπεδα των σακχάρων στον οργανισμό και μειώνουν την χοληστερίνη.
Δίκταμο: Το κρητικό βοτάνι περιλαμβάνει 40 θρεπτικά συστατικά και θεραπεύει το κρύωμα και τις γαστρεντερικές διαταραχές, έχει αντιφλεγμονώδη δράση.
Μαστίχα: Η γνωστή μαστίχα από το νησί της Χίου χρησιμοποιείται στην θεραπεία της υψηλής χοληστερόλης, το έλκος στομάχου, καθώς και στην πρόληψη αρκετών τύπων καρκίνου.
Ελαιόλαδο : Προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο του στήθους και του παχύ εντέρου, καταστρέφει τα βακτήρια που προκαλούν έλκος στομάχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου