Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Νέα γενιά Drones για επιχειρήσεις εντός πόλης από το στρατό των ΗΠΑ !



Ο Οργανισμός Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων του Πενταγώνου (σ.σ. pentapostagma.gr – Pentagon’Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) έχει εγκαθιδρύσει ένα νέο ερευνητικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα, γνωστό με την ονομασία Ταχύ και «Ελαφρύ» Πρόγραμμα Αυτονομίας (Fast Lightweight Autonomy Program (FLAP) που στοχεύει στην ανάπτυξη νέων τύπων μη-επανδρωμένων αεροσκαφών – που είναι συνηθέστερα γνωστά ως drones – για πραγματοποίηση επιχειρήσεων στο αστικό τοπίο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washington Times.
Η DARPA προετοιμάζεται να δαπανήσει αρχικώς περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια σε συμβάσεις με εταιρείες που θα διαγωνισθούν για την παραγωγή των νέων μοντέλων drones που επιζητά να έχει στην κατοχή του ο στρατός των ΗΠΑ. Τα νέα μοντέλα μη-επανδρωμένων αεροσκαφών θα έχουν την ικανότητα να πραγματοποιούν πτήσεις εντός των κτηρίων και των δομών του αστικού τοπίου, να πραγματοποιούν ελιγμούς σε πολύ στενούς χώρους, και να λειτουργούν αυτόνομα από ανθρώπινους χειριστές, και μάλιστα σε ταχύτητα που θα φτάνει τα 70 χιλιόμετρα ανά ώρα.
Τα drones είναι ειδικά σχεδιασμένα ώστε να μιμούνται τις ικανότητες πτήσης του διπλοσάινου, που είναι είδος γερακιού. Οι εταιρείες ιδιωτικών συμφερόντων έχουν ήδη ξεκινήσει να υποβάλλουν τις προσφορές τους.
Επιπρόσθετα του drone που θα προσομοιάζει το διπλοσάινο, ο στρατός των ΗΠΑ αποκτά ήδη drones στο μέγεθος κουνουπιού ως μέρος ενός Ερευνητικού Προγράμματος των Εργαστηρίων των Ενόπλων Δυνάμεων με ονομασία Τεχνολογία Μικρο-Αυτόνομων Συστημάτων (σ.σ. pentapostagma.gr – Micro Autonomous Systems and Technology (MAST), που λειτουργεί με τη συνεργασία του υπουργείου Αμύνης, των Συστημάτων BAE, του Ειδικού Εργαστηρίου της NASA και αρκετών μεγάλων Πανεπιστημίων των ΗΠΑ.
Το Σύστημα Προσωπικής Αναγνώρισης Black Horner –  (Black Hornet Personal Reconnaissance System), ένα μικροσκοπικό, δηλαδή, drone που λαμβάνει φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης και μεταδίδει σχεδόν αυτόματα υλικό στον χειριστή του, έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από τις δυνάμεις κατοχής στο Αφγανιστάν για να αποκαλύπτει τις θέσεις των «εχθρικών δυνάμεων».
“Τα διπλοσάινα ή «πουλιά» και τα ιπτάμενα έντομα καταδεικνύουν το είδος των ικανοτήτων που επιθυμούμε να έχουν τα μικρά μη-επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs).. Ο στόχος του Προγράμματος FLA είναι να εξερευνήσει τις μη-παραδοσιακές μεθόδους αντίληψης και αυτονομίας που θα δώσουν στα μικρά UAVs την ικανότητα να αποδώσουν με παρόμοιο τρόπο (με τα είδη εντόμων και πουλιών), συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας να πλοηγούνται με ευκολία σε στενούς χώρους με υψηλές ταχύτητες και να αναγνωρίζουν με μεγάλη ταχύτητα αν έχουν ξαναβρεθεί στο ίδιο δωμάτιο πριν”, δήλωσε ο ανώτατος αξιωματούχος του Προγράμματος FLAP Mark Micire.
Πηγή : pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου