Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Aϋπνία: Λόγοι και αντίδοτα για να μην είστε…νυχτοπούλια

Τα προβλήματα της αϋπνίας επιδεινώνονται όσο περνούν τα χρόνια. Περίπου το ήμισυ του πληθυσμού αντιμετωπίζει θέματα ύπνου, μετά τα 65 του χρόνια.
Τι όμως μας απορρυθμίζει και φέρνει πιο κοντά την αϋπνία; Προσπαθήσαμε με την βοήθεια ερωταπαντήσεων να καταγράψουμε τα προβλήματα, αλλά και τα αντίδοτα ...του ύπνου.

Πώς επηρεάζουν οι νέες τεχνολογίες τον ύπνο;

Οι οθόνες LED, εκπέμπουν ένα μπλε φως που έχει μεγάλη σημασία για το βιολογικό μας ρολόι. Αυτό καθυστερεί την ώρα που πάμε για ύπνο και συνεπώς την ώρα που ξυπνάμε και έχει σοβαρό αντίκτυπο στο σύνολο του πληθυσμού, ειδικότερα όμως στους νέους και στους εφήβους που πηγαίνουν για ύπνο όλο και πιο αργά.
Παλιά και κυρίως στις αγροτικές περιοχές, οι κάτοικοι ακολουθούσαν συνήθως την πορεία του ήλιου. Σήμερα όλα αυτά έχουν αλλάξει. Ποιες είναι λοιπόν οι συνέπειες στις συνήθειες του ύπνου;
Το ανθρώπινο είδος έχει προσαρμοστεί στην εναλλαγή μέρας-νύχτας και στις διαφορές ανάμεσα στις εποχές. Αυτό είναι το μικρότερο κακό. Αυτός που μπέρδεψε πολύ τα πράγματα ήταν ο Έντισον, που ανακαλύπτοντας τον ηλεκτρικό λαμπτήρα, μείωσε το χρόνο της νύχτας. Μειώνοντας αυτόν το χρόνο, μπορούμε να δουλεύουμε ή να έχουμε ελεύθερο χρόνο για άλλες δραστηριότητες 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και αυτό είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για τον ύπνο.
Όσοι έχουν αϋπνίες, ξυπνούν αρκετές φορές μέσα στη νύχτα, τους ενοχλεί το φως και κάνουν διαταραγμένο ύπνο. Τα τεστ μάλιστα που έχουν γίνει αναδεικνύουν, τα προβλήματα άπνοιας στον ύπνο.

Υπάρχουν κάποια τρυκ για να βελτιώσουμε τον ύπνο μας:

Προσπαθείτε να βρίσκετε ένα ήσυχο μέρος, όπου αισθάνεστε ασφαλής να κοιμηθείτε, όπου μπορείτε να χαλαρώσετε και να μην σκέφτεστε τίποτε άλλο, εκτός από αυτό. Πρέπει να ξεχνάτε την ώρα, πρέπει να ξεχνάτε το ξυπνητήρι και να συγκεντρώνεστε στην ανάγκη σας να κοιμηθείτε, στο αίσθημα ότι ο ύπνος θα σας έρθει σύντομα, υπογράμμισε ο καθηγητής Αλέν Νικολά.

Εάν κάποιος ξυπνήσει στη μέση της νύχτας, τι πρέπει να κάνει;

Το καλύτερο είναι να σηκωθείτε, αλλά ελάχιστοι το κάνουν. Φοβούνται ότι έτσι θα ξυπνήσουν εντελώς. Είναι όμως μια πολύ καλή ιδέα να σηκωθούν, να πάνε σε ένα ήσυχο μέρος με λίγο φως και να διαβάσουν κάτι ή να σκεφτούν κάποιο άλλο θέμα. Διαβάζεις πέντε σελίδες, τελειώνεις το άρθρο σου και μετά ο ύπνος επιστρέφει και γυρίζεις στο κρεβάτι για ύπνο.

Είναι καλό να έχουμε τηλεόραση στο υπνοδωμάτιό μας;

Είναι σημαντικό να μην έχετε τηλεόραση στο υπνοδωμάτιό σας και να σκεφτόσαστε “Εντάξει. Είναι οκτώ η ώρα. Πηγαίνω για ύπνο και βλέπω τρεις ώρες τηλεόραση. Στις 11 σβήνω το φως και κοιμάμαι”. Αυτό δεν πρόκειται ποτέ να λειτουργήσει. Θα ξαπλώσετε τρεις ώρες, το σώμα σας θα μπερδευτεί, καθώς νομίζει ότι πάτε για ύπνο. Αυτό μειώνει σημαντικά τη γενικότερη διάθεση για ύπνο. Καθώς είστε ξαπλωμένοι, ανεβάζετε τη θερμοκρασία του κρεβατιού. Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία, θα σας πάρει πολύ περισσότερο χρόνο για να κοιμηθείτε. Άρα: Όχι τηλεόραση στην κρεβατοκάμαρα.
Πηγή : iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου