Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

10 τροφές που αντιμετωπίζουν το στρες

Δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε το στρες σας; 

Όταν η ζωή είναι εκτός ελέγχου, είναι εύκολο να παραμελήσετε το σώμα σας τρώγοντας στο πόδι ή τρώγοντας junk food. Ωστόσο, όταν είστε υπό την επήρεια του στρες, το σώμα σας χρειάζεται βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, περισσότερο από ποτέ για να λειτουργήσει με το καλύτερο δυνατόν τρόπο.

Όλοι μας έχουμε ακούσει ότι υπάρχουν αφροδισιακές τροφές που διεγείρουν ή ενισχύουν την ερωτική επιθυμία. Γνωρίζατε όμως ότι υπάρχουν τροφές που ‘εξουδετερώνουν’ τις βλαβερές συνέπειες του στρες από το σώμα μας, μας βοηθάνε να μείνουμε ήρεμοι και αυξάνουν την συνολική τις συνολικές επιδόσεις της ενέργειας μας, ακόμα και στον σεξουαλικό τομέα. 







Διώξτε το στρες σας, τρώγοντας με τα παρακάτω δέκα υγιή, αντι-στρες τρόφιμα: 

Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε κάλιο, ένα μέταλλο που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έντασης. Οι μπανάνες είναι επίσης ιδανικές για να κατευνάσουν και να καταπραΰνουν το μυαλό διότι είναι πλούσιες σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που αυξάνει την έκκριση σεροτονίνης (η «αισθάνομαι καλά» ορμόνη) και μελατονίνη (η ορμόνη του ύπνου).

Τα σκούρα πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο είναι εργοστάσια παραγωγής βιταμινών που βοηθούν στην ανανέωση του σώματος σε περιόδους στρες. Τόσο το σπανάκι όσο και το μπρόκολο είναι μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου, ένα ορυκτό που βοηθά στη μείωση του επιπέδου του στρες, κρατώντας σας σε μια ήρεμη κατάσταση. Επίσης, είναι πλούσια σε αντι-στρες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ειδικά σε φυλλικό οξύ που βοηθά στην ανακούφιση από το στρες, το άγχος, τον πανικό, ακόμα και την κατάθλιψη. 
 


Το γάλα και το γιαούρτι έχουν υψηλές ποσότητες ασβεστίου και βιταμινών του συμπλέγματος Β, που βοηθούν να χτιστούν τα οστά σας και είναι απαραίτητα για την υγεία των νεύρων. Περιέχουν επίσης, τον σταθεροποιητή της διάθεσης, τρυπτοφάνη, που βοηθά για να ηρεμήσει το μυαλό σας. Έτσι εξηγείτε γιατί μερικοί άνθρωποι επιθυμούν να πιουν ένα ποτήρι γάλα πριν πάνε για ύπνο,

Τα ψάρια, όπως ο τόνος και το σκουμπρί είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βοηθούν να διατηρήσουν την αδρεναλίνη σας όταν βγαίνετε εκτός ελέγχου και επίσης προστατεύουν την καρδιά σας από καρδιακή νόσο, η οποία συχνά συνδέεται με το στρες. Το ψάρι είναι μια σημαντική πηγή βιταμινών B, ειδικά με Β6 και Β12 «μαχητές του στρες», οι οποίες βοηθούν για την παραγωγή της σεροτονίνης, η "χαρούμενη" χημική ουσία του εγκεφάλου. Επιπλέον, το ψάρι περιέχει χολίνη (βιταμίνη του συμπλέγματος Β), που προάγει την μνήμη.

Οι ξηροί καρποί ανακουφίζουν έντονα το στρες. Είναι μια πλούσια πηγή του ενεργοποιητή της σεροτονίνης, του αμινοξέως τρυπτοφάνη και είναι γεμάτα με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Οι βιταμίνες Β και το μαγνήσιο ρυθμίζουν τη διάθεση και ανακουφίζουν το στρες με την ενίσχυση της σεροτονίνης, ενώ ο ψευδάργυρος έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμά τις αρνητικές επιδράσεις του στρες. Η βιταμίνη Ε είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό, που καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες που σχετίζονται με το στρες και τις καρδιακές παθήσεις.

Τα βατόμουρα είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά, κυρίως βιταμίνη C, η οποία έχει αποδειχθεί ότι δίνει στο σώμα πρόσθετα αποθέματα για να αντιμετωπίσει τα υψηλά επίπεδα στρες. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τα κύτταρα σας και επίσης βοηθάνε να επιδιορθωθεί και να προστατευτεί το σώμα σας από τις επιπτώσεις του στρες.

Η γαλοπούλα και το κοτόπουλο είναι σημαντικές πηγές τρυπτοφάνης, που βοηθά για να ηρεμήσει και να βελτιωθεί το μυαλό σας, έτσι εξηγείτε γιατί οι άνθρωποι αισθάνονται τόσο χαλαροί, ακόμη και κάποια υπνηλία, μετά από ένα γεύμα με κοτόπουλο ή γαλοπούλα. Η γαλοπούλα είναι επίσης μια πηγή πρωτεΐνης, η οποία συμβάλλει στην προώθηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και μεταγενέστερα μειώνει το στρες.


Τα πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή είναι γνωστό ότι έχουν υψηλά επίπεδα της βιταμίνης C. Το στρες μπορεί να διαγράψει τις «αποθήκες» της βιταμίνης C. Καθώς το σώμα σας δεν παράγει τη βιταμίνη φυσικά, είναι σημαντικό να το τροφοδοτήσετε με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C για να βοηθήσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος σας πιο αποτελεσματικά κάτω από στρες. Η βιταμίνη C είναι επίσης ένα αντιοξειδωτικό - που βοηθά να κρατήσει τις ελεύθερες ρίζες υπό έλεγχο και να συντηρήσει το σώμα σας.

Τα αποξηραμένα βερίκοκα είναι πλούσια σε μαγνήσιο, ένα φυσικό απωθητικό του στρες. Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για την υγεία των νεύρων και βοηθάει να χαλαρώσουν οι μυς σας. Μπορεί μάλιστα να βοηθήσει στη μείωση των παλμών της καρδιάς που αυξάνονται εξαιτίας του στρες. Τα βερίκοκα είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης C που βοηθά την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι μια μεγάλη πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β (ιδιαίτερα της αντι-στρες βιταμίνης, παντοθενικό οξύ), μετάλλων (όπως είναι το καταπραϋντικό μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο), πρωτεϊνών και, φυσικά, φυτικών ινών. Όλες αυτές οι ενώσεις ανακουφίζουν από το στρες και το άγχος, ενώ βελτιώνουν ταυτόχρονα τη συγκέντρωση. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, εφοδιάζουν το σώμα σας με σεροτονίνη-που παράγουν οι υδατάνθρακες, που έχουν κατευναστική και καταπραϋντική επίδραση, ενώ επίσης διατηρούν τα επίπεδα της ενέργειας (κρατώντας τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σταθερά).

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ, έχοντας στο μυαλό σας ότι η σωστή διατροφή, σε συνδυασμό με άσκηση και τεχνικές χαλάρωσης, σας βοηθάνε να αποβάλλεται το στρες από την ζωή σας, να βελτιώσετε την ποιότητα της καθημερινότητας σας και την σεξουαλική σας ζωή!

Πηγή: health24 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου