Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Το πρώτο νοσοκομείο στη Γαλλία με εγκαταστάσεις επιφανειών από αντιμικροβιακό χαλκό !


Το νοσοκομείο Centre Hospitalier de Rambouillet στο Παρίσι, είναι το πρώτο στη Γαλλία, που χρησιμοποίησε  αντιμικροβιακό χαλκό σε επιφάνειες, με σκοπό την αντιμετώπιση και τη μείωση του ποσοστού της μόλυνσης από τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις των ασθενών του.
 


Χειρολαβές κρεβατιών, τροχήλατα τραπεζάκια, βρύσες, πόμολα και επιφάνειες ώθησης, κατασκευασμένα από αντιμικροβιακό χαλκό και κράματά του, έχουν εγκατασταθεί στις μονάδες εντατικής και παιδιατρικής. Οι αντιμικροβιακές επιφάνειες του χαλκού αποδεικνύονται αποτελεσματικές ,χάρη στη μικροβιοκτόνο δράση τους εναντίων των βακτηριδίων, ιών και μυκήτων, συμπεριλαμβανομένου του  MRSA, του C. difficile και του Influenza A – 24/7.

Το πρώτο νοσοκομείο στη Γαλλία με εγκαταστάσεις επιφανειών από αντιμικροβιακό χαλκόΟ Διευθυντής του νοσοκομείου Rambouillet, Jean-Pierre Richard, δήλωσε: «Με βάση τη δεκαπενταετή επιστημονική έρευνα σε εργαστήρια και νοσοκομεία  για τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του χαλκού, αποφασίσαμε να εξοπλίσουμε τις μονάδες εντατικής θεραπείες και τα  παιδιατρικά  τμήματα με τις προδιαγραφές αυτές.  Αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε μια δυναμική πολιτική πρόληψης επιλέγοντας καινοτόμα προϊόντα που δεν επηρεάζουν τον τρόπο που δουλεύει το νοσηλευτικό μας προσωπικό. Ο πρωταρχικός σκοπός αυτής της ενέργειας είναι να βελτιώσουμε την ασφάλεια των ασθενών μας.»  

Ο Δρ. Patrick Pina, επικεφαλής του τμήματος υγιεινής του νοσοκομείου Rambouillet, σχολίασε: «η πρόληψη των ασθενειών είναι η κύρια προτεραιότητα μας ειδικά τώρα που είμαστε αντιμέτωποι με μικρόβια και βακτήρια που γίνονται ολοένα και πιο ανθεκτικά στην αντιβίωση. Είναι πολύ σημαντικό για τμήματα, όπως η ΜΕΘ και οι παιδιατρικές κλινικές να λάβουν μέτρα που θα αποτρέψουν οποιαδήποτε διάδοση των παθογόνων μικροβίων, και τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε επιδημία.»

Ο Δρ. Pina πρόσθεσε: «Το πρωτόκολλο αξιολόγησης που έχουμε δημιουργήσει, θα μας επιτρέψει να αποφασίσουμε, για το αν ο χαλκός έχει κεντρικό ρόλο στην αποφυγή ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στα νοσοκομεία. Ελπίζουμε πως τα αποτελέσματα θα είναι εξίσου ενθαρρυντικά όπως αυτά των Ηνωμένων Πολιτειών.»

Τον περασμένο Ιούλιο, ο καθηγητής Michael Schmidt, του Ιατρικού Πανεπιστήμιου της Νοτίου Καρολίνας, παρουσίασε στο συνέδριο ICPIC στη Γενεύη, τα πρώτα αποτελέσματα από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε τρία νοσοκομεία της Αμερικής, που αποδεικνύουν πως αντικαθιστώντας μόλις έξι βασικές επιφάνειες επαφής με αντιμικροβιακό χαλκό, μειώνεται κατά 40% η πιθανότητα να εκτεθούν οι ασθενείς σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Ο Διευθυντής Jean-Pierre Richard εξηγεί: «Υπάρχουν αυξανόμενα αποδεικτικά στοιχεία, πως το περιβάλλον παίζει σημαντικό ρόλο στη μετάδοση των λοιμώξεων και παράλληλα με τα υφιστάμενα μέτρα υγιεινής - όπως το πλύσιμο των χεριών, οι χάλκινες επιφάνειες συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των  μολύνσεων. Ο αντιμικροβιακός χαλκός, λειτουργεί συμπληρωματικά στα μέτρα πρόληψης, μειώνοντας  τα μικροβιακά φορτία ανάμεσα στο καθάρισμα, όπου η μη-χάλκινες επιφάνειες παρουσιάζουν βακτήρια και ιούς μέχρι να καθαριστούν ξανά.»

Η κα Claude Rambaud, Πρόεδρος του ιδρύματος ασθενών Lien, σημείωσε: «Κάθε χρόνο, οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις σκοτώνουν 3.500 ανθρώπους που νοσηλεύονται σε Γαλλικά νοσοκομεία.  Αυτός ο αριθμός είναι ίδιος με τον αριθμό των ατυχημάτων από τροχαία ετησίως! Συνοπτικά, ο πόλεμος ενάντια στις λοιμώξεις πρέπει γίνει σκοπός εθνικής κινητοποίησης.  Αν τα αποτελέσματα της Γαλλικής έρευνας είναι απόλυτα, όπως τα αποτελέσματα κάθε έρευνας που έχει πραγματοποιηθεί σε νοσοκομεία παγκοσμίως, πρέπει να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη και να εξασφαλίσουμε τη μετάδοση του μηνύματος,  πως ο χαλκός είναι σημαντικός παράγοντας στην πρόληψη των κινδύνων στα νοσοκομεία.»

   


www.tear.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου