Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Σκληρές δηλώσεις του Λαβρόφ για το θάνατο του Καντάφι

«Ο Καντάφι ήταν ανεπίτρεπτο να σκοτωθεί». Αυτή τη δήλωση έκανε ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ σε σημερινή συνέντευξη που παραχώρησε στη "Φωνή της Ρωσίας".

«Το διεθνές δίκαιο λέει ότι στη διάρκεια ενόπλων διενέξεων ισχύουν διεθνείς ανθρωπιστικοί κανονισμοί. Αυτοί οι κανονισμοί καθορίζονται στις Συμβάσεις της Γενεύης. Σ’ αυτές τις συμβάσεις αναφέρεται σαφώς, ότι μόλις κάποιος μετέχων σε ένοπλη διένεξη αιχμαλωτιστεί, γι’ αυτόν πρέπει να χρησιμοποιούνται ειδικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής βοήθειας, αν είναι τραυματισμένος».






Ο Λαβρόφ θεωρεί επίσης ότι η αεροπορία του ΝΑΤΟ, που έχει βομβαρδίσει την αυτοκινητιστική φάλαγγα του συνταγματάρχη, παραβίασε το ψήφισμα του ΟΗΕ. «Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ έχουν εντολή να μην επιτραπεί στα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Λιβύης να σηκώνονται στον αέρα. Καμιά σχέση δεν έχει η επίθεση σε επίγειους στόχους, συμπεριλαμβανομένης και της φάλαγγας του Καντάφι».

Ο Λαβρόφ υπενθύμισε επίσης ότι, κατά την έναρξη των επιχειρήσεων στη Λιβύη, το ΝΑΤΟ δήλωνε ότι ο στόχος της είναι η «προστασία του πολιτικού πληθυσμού και όχι η εξόντωση του Καντάφι. Σήμερα όμως οι ηγέτες των δυτικών χωρών λένε ότι, επιτέλους, ο στόχος επιτεύχθηκε, παρόλο που τέτοιο στόχο (εξόντωση του Καντάφι) το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν τους είχε θέσει».

Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας προειδοποίησε τη Δύση: «Δεν θέλουμε στο μέλλον, η επέμβαση εξωτερικών δυνάμεων να πραγματοποιείται με κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου