Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Συμφωνία για κούρεμα 50% στο Ελληνικό χρέος !


Φαίνεται ότι έπιασαν τόπο οι πιέσεις Μέρκελ-Σαρκοζί στους τραπεζίτες, καθώς επιτεύχθηκε τελικά συμφωνία για "κούρεμα" στο 50%. Η τελική συμφωνία ανακοινώθηκε στις 5:37 σήμερα τα ξημερώματα (Πέμπτη) από τον πρόεδρο της Ε.Ε Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ. Πράσινο φως από ΔΝΤ για την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Βάσει της ενημέρωσης από την ελληνική πλευρά, το νέο δάνειο θα είναι περίπου στα 130 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι τράπεζες θα συνεισφέρουν περίπου 90 με 100 δισεκατομμύρια ευρώ, συμμετέχοντας εθελοντικά. Τα ταμεία, μετά το κούρεμα θα χρειάζονται ενίσχυση περίπου 1 δισ. ευρώ το χρόνο.
Επίσης, το πακέτο προβλέπει καλύτερα επιτόκια για την Ελλάδα, ενώ είναι πολύ προσεκτική η διατύπωση σχετικά με την "εποπτεία". Ο στόχος -τον οποίο υπέδειξε πριν τη Σύνοδο η Άνγκελα Μέρκελ- είναι να περικοπεί το ελληνικό χρέος κατά 100 δισ. ευρώ και να φτάσει στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020.
Όταν δούμε τις λεπτομέρειες του προγράμματος, που θα καθοριστούν κατόπιν διαπραγματεύσεων με το IIF, τότε θα εκτιμήσουμε επακριβώς την κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου