Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Η Τουρκία πέτυχε, γιατί όχι και η Ελλάδα;

ΚΕΜΑΛ ΝΤΕΡΒΙΣ, πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας
Συνέντευξη στον Αθανασιο Eλλις


Τον Φεβρουάριο του 2001 η Τουρκία βίωσε μια βαθιά οικονομική κρίση που ακολούθησε τη δημόσια σύγκρουση του προέδρου Σεζέρ με τον πρωθυπουργό Ετσεβίτ.
Σε μια ύστατη απόπειρα να αποτρέψει την κατάρρευση της χώρας ο τελευταίος απευθύνθηκε στον Τούρκο αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κεμάλ Ντερβίς, και του ζήτησε να επιστρέψει στη χώρα του και να αναλάβει το έργο της διάσωσης της οικονομίας. Με ανάλογο σκεπτικό συζητείται κατά καιρούς η αξιοποίηση από την Ελλάδα του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Λουκά Παπαδήμου.





Ο κ. Ντερβίς ανέλαβε υπερυπουργός Οικονομικών τον Μάρτιο, και αμέσως επαναδιαπραγματεύθηκε νέο δάνειο με το ΔΝΤ -το συνολικό ύψος της βοήθειας ανήλθε στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια- δρομολόγησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, εφάρμοσε επώδυνα μέτρα, υποτίμησε τη λίρα και κατάφερε να αντιστρέψει τα δεδομένα και να θέσει τη χώρα σε μια σταθερή πορεία ανάπτυξης, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ο αρχιτέκτονας του επιτυχημένου εγχειρήματος της Τουρκίας μιλάει στην «Κ» για την ελληνική κρίση, τα διδάγματα από την εμπειρία της χώρας του, και υπογραμμίζει τη σημασία που έχουν όχι μόνο οι μεταρρυθμίσεις αλλά και οι προσδοκίες, οι οποίες -όπως λέει- μπορούν να αντιστραφούν ταχύτατα.

- Πόσο διαφορετική είναι η ελληνική κρίση;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου