Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Το δεύτερο θερμότερο καλοκαίρι διεθνώς

Η περίοδος Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010 υπήρξε η θερμότερη στην καταγεγραμμένη ιστορία διεθνώς, "ισοφαρίζοντας" το ρεκόρ του 1998. Η συνδυασμένη παγκόσμια θερμοκρασία στην επιφάνεια της ξηράς και της θάλασσας, κατά το πρώτο οκτάμηνο του φετινού έτους, διαμορφώθηκε σε 14,7 βαθμούς Κελσίου, κατά 0,67 βαθμούς υψηλότερα από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Κλιματολογικών Δεδομένων της Εθνικής Διοίκησης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.


Εξάλλου, σύμφωνα με το Science Daily, το φετινό καλοκαίρι (περίοδος Ιουνίου-Αυγούστου) υπήρξε το δεύτερο θερμότερο παγκοσμίως μετά το 1998, με μέση παγκόσμια θερμοκρασία 16,2 βαθμών σε ξηρά και ωκεανούς, κατά 0,64 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα (15,6 βαθμοί Κελσίου).
Αντίστοιχα, η παγκόσμια θερμοκρασία μόνο στην επιφάνεια των ωκεανών ήταν, κατά την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου, 16,91 βαθμοί, δηλαδή κατά 0,51 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο (16,4 βαθμοί) του 20ού αιώνα, με συνέπεια το φετινό καλοκαιρινό τρίμηνο να είναι το πέμπτο θερμότερο στην ιστορία των θαλασσών του πλανήτη μας.

Υψηλότερες του μέσου όρου θερμοκρασίες καταγράφηκαν φέτος το καλοκαίρι και ειδικότερα τον Αύγουστο σε πολλές περιοχές της Γης, κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη, τον Ανατολικό Καναδά και τμήματα της Ανατολικής Ασίας. Ψυχρότερες του μέσου όρου θερμοκρασίες υπήρξαν στην Αυστραλία, την Κεντρική Ρωσία και τη Νότια Αμερική.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου