Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Η εξέλιξη 80 χρόνων της «στρογγυλής θεάς»

 Το ποδόσφαιρο συνεχώς εξελίσσεται και μαζί του ένα από τα σημαντικότερα «κομμάτια» του παιχνιδιού: η μπάλα. Αλλοτε αυτοσχέδια ή δερμάτινη και άλλοτε φτιαγμένη από τα πιο σύγχρονα υλικά, η «στρογγυλή θέα» στα 80 χρόνια των παγκοσμίων κυπέλλων έχει γράψει ξεχωριστή ιστορία. Από το 1930 στην Ουρουγουάη έως το 1950 στη Βραζιλία, η μπάλα ήταν σχεδόν παρόμοια. Φτιαγμένη από δέρμα ήταν... ό, τι καλύτερο μπορούσε να φτιαχτεί εκείνη την εποχή.Με την πάροδο του χρόνου, η εξέλιξη ήταν κάτι παραπάνω από θεαματική. Σε αυτό συνετέλεσε η εμπλοκή της Αdidas, η οποία το 1970 ανέλαβε να δημιουργεί την επίσημη μπάλα κάθε Μουντιάλ. Πρώτη ήταν η Telstar, η οποία ήταν ασπρόμαυρη και είχε 12 μαύρα πεντάγωνα και 20 άσπρα εξάγωνα.

 Εκτοτε, συνεχώς η μπάλα άλλαζε σε εμφάνιση και σε ποιότητα. Η Tango (1978, 1982) είχε το χαρακτηριστικό της σκληρής επιφάνειας, ενώ ήταν η πρώτη αδιάβροχη και η τελευταία από δέρμα. Το 1986 η Azteca ήταν εξ ολοκλήρου από συνθετικό υλικό, όπως και η επόμενη, η Etrusco. Το 1994 στις ΗΠΑ, λόγω της Questra, εμφανίστηκαν οι πρώτες αντιδράσεις από τους τερματοφύλακες, οι οποίοι έκαναν παράπονα για εξαιρετικά υγρή επιφάνεια.
Το 1998 στη Γαλλία, η Tricolore ήταν ακόμα πιο μαλακή, ενώ το 2002 η Ferernova στη Ν. Κορέα και στην Ιαπωνία άφησε ικανοποιημένους τους περισσότερους. Στη Γερμανία, η Τeamgeist είχε κάτι από τα... παλιά λόγω της ασπρόμαυρης εμφάνισης.Στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο, η νέα μπάλα  ήταν η Jabulani. Η νέας τεχνολογίας μπάλα παρέχει εξαιρετικά σταθερή πτήση και τέλεια πρόσφυση σε όλες τις συνθήκες.
Με μόνο οκτώ, συνδεδεμένα θερμικά 3-D πάνελ, που είναι προσαρμοσμένα σφαιρικά, η μπάλα είναι απόλυτα στρογγυλή και ακριβής. Κυριολεκτικά, Jabulani σημαίνει «για να γιορτάσουν», αλλά  οι ποδοσφαιριστές δεν φαίνεται να το... γιόρτασαν.

-«Αυτή η μπάλα είναι άθλια και καταστροφή για όλους μας. Πάντα αλλάζει πορεία όταν βρίσκεται στον αέρα. Είναι σαν αυτές που πωλούν τα σούπερ μάρκετ», τόνισε ο Ιταλός φορ της Σαμπντόρια, Τζιαμπάολο Πατσίνι, ενώ ο Ισπανός τερματοφύλακας Ικερ Κασίγιας ανέφερε πως η μπάλα ταιριάζει για παιχνίδι στην... παραλία! 
-«Θα πρέπει να την συνηθίσουμε, αν και δεν θα είναι εύκολο», υπογράμμισε ο επίσης Ισπανός Τσάβι. 
-«Τραγική», ήταν η πρώτη λέξη που βγήκε από τα χείλη του τερματοφύλακα της Βραζιλίας, Ζούλιο Σέζαρ...

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου