Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Aλλαγή σκηνικού στην παγκόσμια οικονομία ?

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της συνόδου Ευρώπης-Ασίας, στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετέχει ο πρωθυπουργός.
Οι εργασίες άρχισαν, χθες, με κύριο θέμα «την πορεία προς μια αποτελεσματική παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική διακυβέρνηση».
Στην κοινή επιστολή τους προς τους «27», ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπει, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο και ο ασκών την προεδρία της ΕΕ, Βέλγος πρωθυπουργός, Ιβ Λετέρμ, τονίζουν ότι το θέμα αυτό και ιδιαίτερα η μεταρρύθμιση της εποπτείας και των κανόνων των χρηματοπιστωτικών αγορών αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ.








Εξάλλου, το εμπόριο, η αειφόρος ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τους ηγέτες της ΕΕ και της Ασίας.

Ωστόσο, στις συζητήσεις κυριαρχούν δύο θέματα που δεν βρίσκονται επισήμως στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου. Το ένα αφορά στο αίτημα των ασιατικών χωρών να ενισχύσουν τη συμμετοχή τους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το δεύτερο στην ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος. Η ΕΕ αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στην Κίνα και σε άλλες ασιατικές χώρες, να σταματήσουν την τεχνητή υποτίμηση των νομισμάτων τους που έχει στόχο την αύξηση των εξαγωγών τους και να αφήσουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να επενδύσουν σε αυτές. Ως αντάλλαγμα, οι ασιατικές χώρες θα ζητήσουν από τις ευρωπαϊκές να τους παραχωρήσουν περισσότερες διοικητικές θέσεις στο ΔΝΤ. Η ΕΕ έχει δηλώσει πρόθυμη να παραχωρήσει δύο από τις έδρες της στον οργανισμό.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου