Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Επικίνδυνη ουσία

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας να απαγορευτεί η κυκλοφορία της ουσίας "μεφεδρόνη", που μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο. Διακινείται νόμιμα σε 12 κράτη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Tην απαγόρευση της ουσίας "μεφεδρόνη", που θεωρείται επικίνδυνο ναρκωτικό, παρόμοιο με το ecstasy, και η οποία κυκλοφορεί ακόμη νόμιμα σε 12 χώρες-μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, ζήτησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η  Επιτροπή ζήτησε από τα κράτη-μέλη να σταματήσουν την ελεύθερη διάδοση της ουσίας "μεφεδρόνη" στην Ευρώπη, επιβάλλοντας μέτρα ελέγχου.
Η πρόταση της Επιτροπής αποβλέπει στην απαγόρευση της παρασκευής και της διάθεσης της μεφεδρόνης στην αγορά, προβλέποντας ποινικές κυρώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα πρέπει τώρα να αποφασίσουν κατά πόσο θα θέσουν σε εφαρμογή αυτά τα μέτρα ψηφίζοντας με ειδική πλειοψηφία στο πλαίσιο του Συμβουλίου.
"Η μεφεδρόνη είναι ένα επικίνδυνο ναρκωτικό, που διατίθεται μέσω του Διαδικτύου αλλά και στους δρόμους. Είχαμε κιόλας θύματα εξαιτίας αυτού του ναρκωτικού, και για το λόγο αυτό απευθύνω έκκληση στα κράτη-μέλη να κινηθούν το ταχύτερο ώστε να επιβάλουν ελέγχους και την ποινικοποίησή του", δήλωσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βίβιαν Ρέντινγκ, αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι  "Έχουμε ευθύνη απέναντι στους νέους, να τους προστατεύσουμε από τις επικίνδυνες νέες ψυχότροπες ουσίες όπως τη μεφεδρόνη".
Ήδη η μεφεδρόνη είναι εκτός νόμου σε 15 χώρες της ΕΕ, και η χρήση της συνδέεται με τουλάχιστον 37 θανάτους στη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία.
Η μεφεδρόνη είναι διεγερτική ουσία, της οποίας οι φυσικές αντιδράσεις είναι συγκρίσιμες με εκείνες που παράγονται από το ναρκωτικό ecstasy (MDMA) ή από την κοκαΐνη.
Μια επιστημονική ανάλυση κινδύνου που διεξήχθη από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA) με έδρα τη Λισαβόνα κατέδειξε ότι η μεφεδρόνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας και να καταλήξει σε εθισμό.
Η μεφεδρόνη δεν έχει καμία αποδεδειγμένη ιατρική αξία ή άλλη γνωστή νόμιμη χρήση, και συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των υπό έλεγχο ουσιών σε 15 χώρες της ΕΕ: Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου