Ψαλίδι στα υπέρογκα επιδόματα
Χαμηλότερες αποδοχές για τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο.
Χαμηλότερες αποδοχές για τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο.
Σε ψαλίδισμα των υπέρογκων επιδομάτων και της συνολικής μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου, η οποία το 2009 απορρόφησε τέσσερα στα δέκα ευρώ των καθαρών εσόδων του κράτους, εκτιμάται ότι θα οδηγηθεί το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Χθες οι υπουργοί Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης και Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχαν την πρώτη συνάντηση για το θέμα με την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ και από τα ερωτήματα που έθεσαν καθίσταται σαφές ότι στόχος είναι να μειωθούν οι αμοιβές τουλάχιστον για τους νεοεισερχόμενους δημοσίους υπαλλήλους, να αμβλυνθούν οι ανισότητες που δημιουργούν τα πάσης φύσεως επιδόματα και να συνδεθούν οι αποδοχές με την παραγωγικότητα, τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα και τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών, ο μέσος μισθός στον δημόσιο τομέα είναι κατά 39% υψηλότερος από τον αντίστοιχο του ιδιωτικού τομέα. Την περίοδο 1999-2009 το ποσοστό αύξησης της αμοιβής ανά εργαζόμενο αυξήθηκε κατά 117% έναντι 74,4% στον ιδιωτικό τομέα.
Επίσης, τεράστιες είναι οι ανισότητες και μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων. Για παράδειγμα οι αποδοχές των νεοπροσλαμβανόμενων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης κλιμακώνονται από 1.260 στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας έως 2.309 ευρώ.
Μεγάλες ανισότητες
Ενας υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με 17 χρόνια υπηρεσίας έχει βασικό μισθό 1.345 ευρώ. Αλλά εάν εργάζεται στο υπουργείο Παιδείας, οι συνολικές μηνιαίες αποδοχές του φτάνουν στα 1.726 ευρώ, ενώ εάν εργάζεται στο υπουργείο Οικονομικών, φτάνει στα 3.194 ευρώ.
www.kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου