Καστελλόριζο
Στην Τουρκία αναγκάζονται να μεταβούν οι κάτοικοι του Καστελλόριζου για να εφοδιαστούν με είδη πρώτης ανάγκης και κυρίως τρόφιμα, καθώς εδώ και 15 ημέρες το επιβατηγό-οχηματαγωγό «Πρωτεύς» διέκοψε τα ταξίδια που εκτελούσε τρεις φορές την εβδομάδα και συνδέουν το ακριτικό νησί με τη Ρόδο.Τα δρομολόγια διακόπηκαν διότι σταμάτησε η επιχορήγησή τους από το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων. Οι λόγοι είναι σχετικοί µε τη χορήγηση τραπεζικής εγγύησης στην ιδιοκτήτρια εταιρεία του εν λόγω πλοίου, που ανήκει κυρίως στον Δήµο Σύµης και που συνδέει τη Ρόδο, εκτός από το Καστελλόριζο, µε τη Σύµη, την Τήλο και την Κω, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».
Οι κάτοικοι στα νησιά αντιµετωπίζουν τις τελευταίες εβδοµάδες σοβαρά προβλήµατα. Μέχρι τώρα δεν έγινε αντικατάσταση του «Πρωτέα» µε άλλο πλοίο, µε αποτέλεσµα οι κάτοικοι του Καστελλόριζου να καταφεύγουν στην απέναντι τουρκική πόλη Αντίφυλο (Κας) για να εφοδιάζονται µε είδη πρώτης ανάγκης, κυρίως τρόφιµα.
Μάλιστα σήµερα, Παρασκευή, προβλέπεται ένας σηµαντικός αριθµός κατοίκων από το Καστελλόριζο να µεταβεί στην Αντίφυλο, όπου λειτουργεί η καθιερωµένη µεγάλη λαϊκή αγορά για να εφοδιαστούν µε φρούτα, λαχανικά και άλλα είδη διατροφής.
Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Δ.Χαλκιώτης, δήλωσε ότι το πρόβλημα θα λυθεί εντός δύο ημερών. Ανέφερε ότι έχει ήδη προκηρυχθεί διαγωνισμός και μέχρι να ολοκληρωθεί θα ανατεθούν προσωρινά δρομολόγια που θα συνδέουν το Καστελλόριζο με τη Ρόδο, μετά από εντολή του υπουργού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο, καιρού επιτρέποντος γίνεται ένα μόνο δρομολόγιο την εβδομάδα με το πλοίο «Διαγόρας», ενώ οι περισσότερες πτήσεις με τα μικρά αεροπλάνα συνήθως ματαιώνονται εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.
Αλλά και για τις µετακινήσεις τους οι κάτοικοι είναι υποχρεωµένοι να µεταβούν στην τουρκική πόλη Φετιγέ και από εκεί προς τη Ρόδο, όπου υπάρχει τακτική συγκοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι προ ηµερών ένα ζευγάρι τουριστών από τη Σουηδία που περνούσε τις διακοπές του στο Καστελλόριζο, επειδή δεν µπορούσε να πάει στη Ρόδο ελλείψει συγκοινωνιακού µέσου, αναγκάστηκε να ναυλώσει ταχύπλοο σκάφος για να πάει στην απέναντι τουρκική πόλη κι από εκεί έφτασε στο αεροδρόµιο του Ντάλαµαν προκειµένου να πάρει το αεροπλάνο και να επιστρέψει.
«Τέτοιες συµπεριφορές εκ µέρους του κράτους µάς κάνουν να αισθανόµαστε πολίτες άλλης χώρας» υπογραµµίζει ο δήµαρχος του νησιού Παύλος Πανηγύρης, ο οποίος απευθύνθηκε χτες µε επιστολή του στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ζητώντας την παρέµβασή του.
ΠΗΓΗ : Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου