Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Μικρός ο αριθμός των μεταναστών που θα ψηφίσουν τον Νοέμβριο

Μόλις το 13% των αλλοδαπών και το 2,3% των ομογενών που τεκμηρίωναν δικαίωμα ψήφου γράφτηκαν τελικά στους εκλογικούς καταλόγους για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, από τους 77.984 αλλοδαπούς, που σύμφωνα με τον νόμο του περασμένου Μαρτίου δικαιούνταν να ψηφίσουν, μόλις 10.097 γράφτηκαν στους εκλογικούς καταλόγους και από τους 115.000 ομογενείς γράφτηκαν μόλις 2.665.

Παρ’ όλα αυτά (επισήμως) το ποσοστό των μεταναστών που τελικώς θα φθάσουν μπροστά στην κάλπη θεωρείται ικανοποιητικό, αφού πρόκειται για μια καινοφανή διαδικασία στη χώρα μας και επιπλέον οι εγγραφές διήρκεσαν μόλις από την 1η Ιουνίου έως την 31η Αυγούστου. Εάν προστεθούν και άλλοι 4.000 «δικαιούχοι», που έχασαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν, διότι δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν εγκαίρως τα δικαιολογητικά για να καταθέσουν την αίτηση, το ποσοστό όσων επέδειξαν ενδιαφέρον ανέρχεται περί το 18% των αλλοδαπών που δικαιούνταν να ψηφίσουν.

Αντιθέτως, το ποσοστό των ομογενών που έδειξαν ενδιαφέρον για να ψηφίσουν εκτιμάται ότι είναι κάθε άλλο παρά ικανοποιητικό. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος οφείλεται, σύμφωνα με στελέχη του υπ. Εσωτερικών, στο γεγονός ότι η διαδικασία υπήρξε γραφειοκρατικά πολύ δύσκολη λόγω έλλειψης ηλεκτρονικού αρχείου στην ΕΛ.ΑΣ., αντίστοιχου με αυτό του υπ. Εσωτερικών, και στην πάγια στάση των ομογενών να θεωρούν πως οτιδήποτε λιγότερο από την κτήση της ιθαγένειας δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου