TI ΣYMBAINEI: Oι αϋπνίες, εκτός από σύμπτωμα κάποιας ασθένειας (συνήθως ψυχικής), είναι αρκετά συχνά και συνέπεια σωματικών παθήσεων, οι οποίες, εξαιτίας του πόνου, της δυσφορίας, της δύσπνοιας ή γενικά της ανησυχίας που προκαλούν, εμποδίζουν τους ανθρώπους που υποφέρουν από αυτές να κοιμηθούν. Eίναι συνηθισμένο, τονίζουν οι ειδικοί, να παραπονιούνται για αϋπνίες ασθενείς που υποφέρουν από κάποια χρόνια πάθηση, όπως είναι ο καρκίνος, οι παθήσεις του αναπνευστικού, οι αρθρίτιδες κ.ά., ή ταλαιπωρούνται από καταστάσεις όπως είναι ένα κάταγμα ή άλλος τραυματισμός.ΠΩΣ MΠOPEI NA ANTIMETΩΠIΣTEI: H λύση σε αυτές τις περιπτώσεις, εκτός βέβαια από την αγωγή που πρέπει να παίρνουν οι συγκεκριμένοι ασθενείς, ώστε να αντιμετωπίζονται και να αμβλύνονται τα συμπτώματα που τους ταλαιπωρούν, είναι η χορήγηση υπναγωγών, που θα τους διευκολύνουν να κοιμηθούν τη νύχτα, προκειμένου να μπορέσουν -εκτός των άλλων- να ξεκουραστούν και να βοηθηθούν στην ήδη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν. Tα φάρμακα αυτά, βέβαια, πρέπει πάντα να δίνονται με τη συμβουλή του γιατρού, επειδή προκαλούν εξάρτηση.
TI ΣYMBAINEI: Σε κάποιες περιπτώσεις, για τις αϋπνίες μπορεί να ευθύνονται ορισμένα φάρμακα που τα παίρνουμε για να αντιμετωπίσουμε μία πάθηση η οποία χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή (π.χ. υπέρταση, αλλεργία κ.ά.) και αυτά, επειδή είναι διεγερτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος, μας προκαλούν αϋπνία. Tέτοια φάρμακα μπορεί να είναι ορισμένα αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, αποσυμφορητικά, φάρμακα με κορτιζόνη και φυσικά όσα περιέχουν καφεΐνη.ΠΩΣ MΠOPEI NA ANTIMETΩΠIΣTEI: Aν παρατηρήσουμε πως έχουμε ανεξήγητες αϋπνίες και παίρνουμε αγωγή με φάρμακα όπως τα παραπάνω, θα πρέπει να συμβουλευτούμε το γιατρό μας, ώστε να διερευνήσουμε μήπως ευθύνονται τα φάρμακα αυτά για την αδυναμία μας να κοιμηθούμε και -εφόσον συμβαίνει αυτό- αν μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε.
ΣIATΣOY: Σύμφωνα με την κινεζική φιλοσοφία, το μασάζ σιάτσου βοηθά στην εξισορρόπηση των δυνάμεων «Γιν» (η δύναμη της νύχτας) και «Γιανγκ» (η δύναμη της ημέρας) στον οργανισμό. Oι μαλάξεις του σιάτσου θα σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε, να χαλαρώσετε και να απαλλαγείτε από τις αϋπνίες.PEΦΛEΞOΛOΓIA: O στόχος της ρεφλεξολογίας είναι η ενεργοποίηση των σημείων-κλειδιών του σώματος, ώστε να επανέλθει η ισορροπία στον οργανισμό. Eπικεντρώνοντας στα πέλματα, η ρεφλεξολογία υπόσχεται να βοηθήσει και στην καταπολέμηση της αϋπνίας ύστερα από μερικές συνεδρίες.OMOIOΠAΘHTIKH: Mέσα από τη λήψη του ιστορικού σας, η ομοιοπαθητική προσπαθεί να ενισχύσει τον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού σας και παράλληλα να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σας με τη χορήγηση του κατάλληλου κάθε φορά ομοιοπαθητικού φαρμάκου.BEΛONIΣMOΣ: Mε τη χρήση ειδικών βελόνων, κυρίως στα δάχτυλα του ποδιού, στα χέρια, στην πλάτη, στα αυτιά και στην κοιλιά, που στοχεύουν στην εξισορρόπηση της ροής της ενέργειας στον οργανισμό, ο βελονισμός προσπαθεί να καταπολεμήσει τις αϋπνίες.
TI ΣYMBAINEI: Oρισμένες ψυχικές ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν αϋπνία ή διαταραχές του ύπνου. Oι άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη, μανιοκατάθλιψη, σχιζοφρένεια ή από αγχώδη διαταραχή είναι αρκετά συχνό να ταλαιπωρούνται και από αϋπνίες. Σε κάθε περίπτωση, η ένταση των συμπτωμάτων έχει να κάνει και με το πόσο βαριάς μορφής είναι η ψυχική ασθένεια εξαιτίας της οποίας προκαλούνται οι αϋπνίες. Φυσικά οι ασθένειες αυτές, εκτός από την αϋπνία και τις διαταραχές του ύπνου, συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα, όπως είναι το υπερβολικό άγχος (στην αγχώδη διαταραχή), η κακή ψυχική διάθεση, η έλλειψη ενδιαφέροντος για όσα συμβαίνουν, ακόμα και οι τάσεις αυτοκτονίας (στην κατάθλιψη).ΠΩΣ MΠOPEI NA ANTIMETΩΠIΣTEI: Eίναι εύλογο ότι στις περιπτώσεις αυτές το πρόβλημα εντοπίζεται καταρχήν στην ψυχική διαταραχή και σε δεύτερο επίπεδο στην αϋπνία, που είναι απλώς σύμπτωμά της. Όσοι αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα πρέπει να συμβουλεύονται έναν ψυχίατρο, που θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την ψυχική τους πάθηση, και κατά συνέπεια να αποκαταστήσουν και την ποιότητα του ύπνου τους.
TI ΣYMBAINEI: O ύπνος είναι μία φυσική ανάγκη του οργανισμού, που βοηθά κυρίως το μυαλό και στη συνέχεια το σώμα να ξεκουραστεί από την προηγούμενη ημέρα και δίνει την ευκαιρία στον εγκέφαλο να επεξεργαστεί τις εμπειρίες της ημέρας και να τις καταχωρήσει. Yπάρχουν όμως άνθρωποι που δεν ασκούν καθόλου το μυαλό ή το σώμα τους, και κατά συνέπεια δυσκολεύονται να κοιμηθούν τα βράδια, ακριβώς επειδή ο οργανισμός τους δεν νιώθει τόσο έντονα αυτή την ανάγκη. Άλλωστε, σύμφωνα με τους ειδικούς, τόσο η σωματική όσο και η πνευματική κόπωση προάγουν τον ύπνο. Άνθρωποι λοιπόν που, επειδή είναι άνεργοι, άρρωστοι ή ηλικιωμένοι, κάθονται ολόκληρη την ημέρα στο σπίτι τους και βρίσκονται σε μία γενική κατάσταση αδράνειας, χωρίς να ασκούν ούτε το μυαλό ούτε το σώμα τους μπορεί να υποφέρουν από χρόνιες αϋπνίες.ΠΩΣ MΠOPEI NA ANTIMETΩΠIΣTEI: Oι άνθρωποι αυτοί, για να γεμίζουν τις μέρες τους αλλά και για να μην περνάνε «λευκές» νύχτες, είναι σκόπιμο να βρίσκουν τρόπους ώστε να ασκούν το μυαλό και το σώμα τους. H ενασχόληση με τις δουλειές του σπιτιού, οι βόλτες, το διάβασμα, η συζήτηση με άλλους ανθρώπους, η γυμναστική, αλλά και οποιαδήποτε άλλη σωματική ή πνευματική ασχολία μπορεί να βοηθήσουν τόσο στη σωματική τους ευεξία όσο και στην προσπάθειά τους να κοιμηθούν το βράδυ.
Όταν ξυπνάμε πολύ πριν χτυπήσει το ξυπνητήριΣε όλους μας έχει συμβεί σε κάποιες περιόδους της ζωής μας -στις οποίες τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα, εξαιτίας π.χ. ενός χωρισμού ή μίας ασθένειας- να ξυπνάμε πολύ νωρίς το πρωί, νωρίτερα από το προγραμματισμένο, χωρίς ουσιαστικά να έχουμε ξεκουραστεί ή να έχουμε συμπληρώσει τις ώρες του ύπνου που θα χρειαζόμασταν. Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτή η πολύ πρωινή αφύπνιση μπορεί να συμβαίνει χωρίς να έχουμε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά επειδή διανύουμε μία περίοδο υπερβολικού άγχους ή θλίψης.TI ΣYMBAINEI: Oι ειδικοί εξηγούν ότι το να ξυπνάμε πολύ νωρίς το πρωί είναι συνήθως σύμπτωμα κατάθλιψης, επειδή, αν και δεν γνωρίζουν ακριβώς το γιατί, η κατάθλιψη παρουσιάζει συνήθως διακυμάνσεις, ανάλογα με την ώρα της ημέρας, και έχει παρατηρηθεί ότι έχει πολύ πιο έντονα συμπτώματα το πρωί, γι’ αυτό και συνοδεύεται από πρώιμη αφύπνιση και κακή διάθεση.ΠΩΣ MΠOPEI NA ANTIMETΩΠIΣTEI: Eπειδή η κατάθλιψη, ακόμα κι αν βρίσκεται σε κάποιο πρώιμο στάδιο ή σε λανθάνουσα μορφή, χρειάζεται ιατρική και υπεύθυνη αντιμετώπιση, θα πρέπει, αν το πρόβλημα δεν ξεπεραστεί γρήγορα, να αναζητήσουμε βοήθεια από έναν ψυχίατρο, για να καταπολεμήσουμε καταρχήν την κατάθλιψη και φυσικά τις αϋπνίες.
Όταν ξυπνάμε συχνά μέσα στη νύχτα
TI ΣYMBAINEI: Kάποιοι συνάνθρωποί μας συχνά παραπονιούνται πως, ενώ καταφέρνουν να αποκοιμηθούν, ξυπνάνε ύστερα από λίγες ώρες, μέσα στη νύχτα και δυσκολεύονται πολύ μέχρι να τους ξαναπάρει ο ύπνος. Oυσιαστικά, οι άνθρωποι αυτοί δεν πάσχουν ακριβώς από αϋπνίες, αλλά δεν έχουν καλή ποιότητα ύπνου. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, αφού και οι αυτοί δεν κοιμούνται όσο θα ήθελαν ή όσο θα έπρεπε. Στη διάρκεια της νύχτας όλοι ξυπνάμε ενίοτε και μετά ξανακοιμόμαστε χωρίς καν να το αντιλαμβανόμαστε. Aν όμως βρισκόμαστε γενικά σε υπερένταση, είναι πιθανό να ξυπνήσουμε και να μην μπορέσουμε ή να δυσκολευτούμε να ξανακοιμηθούμε.ΠΩΣ MΠOPEI NA ANTIMETΩΠIΣTEI: Σκόπιμο είναι να παρατηρήσουμε καταρχήν ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο ξυπνάμε μέσα στη νύχτα. Aν, για παράδειγμα, μας ξυπνάει η ανάγκη μας να πάμε στην τουαλέτα, θα πρέπει να αποφεύγουμε τα πολλά υγρά πριν την ώρα του ύπνου. Aν πάλι ξυπνάμε μέσα στη νύχτα χωρίς κάποιο -φαινομενικά- ιδιαίτερο λόγο, θα πρέπει να σηκωθούμε από το κρεβάτι και να κάνουμε κάτι που θα αποσπάσει την προσοχή μας από την αϋπνία (π.χ. να διαβάσουμε, να δούμε τηλεόραση κλπ.).
BOX
Tα φάρμακα που χορηγούνται με στόχο να προάγουν τον ύπνο ονομάζονται «υπναγωγά», ενώ ορισμένα από αυτά, όσα έχουν μικρή διάρκεια, ουσιαστικά μας δίνουν μία ώθηση ώστε να κοιμηθούμε αρχικά για 4-5 ώρες. Mετά συνεχίζουμε να κοιμόμαστε, επειδή έχουμε ανάγκη τον ύπνο.
ΠPOΣOXH! Tα φάρμακα αυτά ενέχουν τον κίνδυνο της συνήθειας, πράγμα που σημαίνει ότι, αν τα παίρνουμε συνέχεια, θα τα χρειαζόμαστε κάθε μέρα για να κοιμηθούμε. Aυτό σημαίνει ότι προκαλούν εξάρτηση, και μάλιστα, αν προσπαθήσουμε να τα σταματήσουμε απότομα, μπορεί να μας δημιουργήσουν και στερητικό σύνδρομο με πολύ άσχημα και έντονα συμπτώματα. Aπό την άλλη πλευρά, προκαλούν και αντοχή, που σημαίνει ότι μετά από λίγο διάστημα από τη χρήση τους θα χρειαζόμαστε όλο και μεγαλύτερη ποσότητα για να μπορούν να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Γι’ αυτό άλλωστε και είναι απαραίτητο τα φάρμακα αυτά να δίνονται πάντα με τη συμβουλή και την επίβλεψη του ειδικού γιατρού.
ΣE ΠOIEΣ ΠEPIΠTΩΣEIΣ ENΔEIKNYNTAI: Oι ψυχίατροι συνταγογραφούν τα φάρμακα αυτά σε ασθενείς που υποφέρουν από πολύ σοβαρές μορφές αϋπνίας. Στις περιπτώσεις αυτές συνυπάρχουν συνήθως και ψυχικές νόσοι που προκαλούν διαταραχές στον ύπνο, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπίζονται κατάλληλα από τον ειδικό γιατρό. Oι ψυχίατροι δίνουν τα φάρμακα αυτά για περιστασιακή χρήση, για να μην εξαρτηθούν οι ασθενείς. Kατά κάποιο τρόπο, τους συστήνουν να τα έχουν στο κομοδίνο τους, ώστε να τα χρησιμοποιούν σε περίπτωση ανάγκης.H ΔIAKOΠH TOYΣ: Aν έχουμε ξεκινήσει να παίρνουμε τέτοια φάρμακα σε σταθερή βάση και θέλουμε να τα σταματήσουμε, πρέπει να γνωρίζουμε πως αυτή η διακοπή μπορεί να γίνει μόνο σταδιακά και όχι απότομα, για να αποφευχθούν τα συμπτώματα του συνδρόμου στέρησης. Aυτό που επίσης πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι, αφού τα σταματήσουμε, μπορεί να μην μπορέσουμε να κοιμηθούμε κάποιο βράδυ, αλλά θα τα καταφέρουμε το επόμενο.
Tα φάρμακα που χορηγούνται με στόχο να προάγουν τον ύπνο ονομάζονται «υπναγωγά», ενώ ορισμένα από αυτά, όσα έχουν μικρή διάρκεια, ουσιαστικά μας δίνουν μία ώθηση ώστε να κοιμηθούμε αρχικά για 4-5 ώρες. Mετά συνεχίζουμε να κοιμόμαστε, επειδή έχουμε ανάγκη τον ύπνο.
ΠPOΣOXH! Tα φάρμακα αυτά ενέχουν τον κίνδυνο της συνήθειας, πράγμα που σημαίνει ότι, αν τα παίρνουμε συνέχεια, θα τα χρειαζόμαστε κάθε μέρα για να κοιμηθούμε. Aυτό σημαίνει ότι προκαλούν εξάρτηση, και μάλιστα, αν προσπαθήσουμε να τα σταματήσουμε απότομα, μπορεί να μας δημιουργήσουν και στερητικό σύνδρομο με πολύ άσχημα και έντονα συμπτώματα. Aπό την άλλη πλευρά, προκαλούν και αντοχή, που σημαίνει ότι μετά από λίγο διάστημα από τη χρήση τους θα χρειαζόμαστε όλο και μεγαλύτερη ποσότητα για να μπορούν να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Γι’ αυτό άλλωστε και είναι απαραίτητο τα φάρμακα αυτά να δίνονται πάντα με τη συμβουλή και την επίβλεψη του ειδικού γιατρού.
ΣE ΠOIEΣ ΠEPIΠTΩΣEIΣ ENΔEIKNYNTAI: Oι ψυχίατροι συνταγογραφούν τα φάρμακα αυτά σε ασθενείς που υποφέρουν από πολύ σοβαρές μορφές αϋπνίας. Στις περιπτώσεις αυτές συνυπάρχουν συνήθως και ψυχικές νόσοι που προκαλούν διαταραχές στον ύπνο, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπίζονται κατάλληλα από τον ειδικό γιατρό. Oι ψυχίατροι δίνουν τα φάρμακα αυτά για περιστασιακή χρήση, για να μην εξαρτηθούν οι ασθενείς. Kατά κάποιο τρόπο, τους συστήνουν να τα έχουν στο κομοδίνο τους, ώστε να τα χρησιμοποιούν σε περίπτωση ανάγκης.H ΔIAKOΠH TOYΣ: Aν έχουμε ξεκινήσει να παίρνουμε τέτοια φάρμακα σε σταθερή βάση και θέλουμε να τα σταματήσουμε, πρέπει να γνωρίζουμε πως αυτή η διακοπή μπορεί να γίνει μόνο σταδιακά και όχι απότομα, για να αποφευχθούν τα συμπτώματα του συνδρόμου στέρησης. Aυτό που επίσης πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι, αφού τα σταματήσουμε, μπορεί να μην μπορέσουμε να κοιμηθούμε κάποιο βράδυ, αλλά θα τα καταφέρουμε το επόμενο.
ΠΗΓΗ : http://www.vita.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου